Home Hírek Janiczak: 3 dologban is félretájékoztatta a lakosokat Fürjes Pál

Janiczak: 3 dologban is félretájékoztatta a lakosokat Fürjes Pál

1567

Janiczak: 3 dologban is félretájékoztatta a lakosokat Fürjes Pál

K Ö Z L E M É N Y
Reagálás a Fidesz frakcióvezetőjének, Fürjes Pálnak sajtótájékoztatójára

Fürjes Pál pénteki sajtótájékoztatója hemzsegett a hazug és torz állításoktól, a demagógiától, melyeket kényes munkával három téma köré csoportosított. A kritikát mindig elfogadtuk, sőt ha jogos volt, el is ismertük, de a nyilvánvaló hazugságok terjesztését sem eddig, sem a jövőben nem vagyunk hajlandóak elviselni és tájékoztatni fogjuk a közvéleményt az igazságról, még ha ez egyeseknek néha fáj is.

ELSŐ
Állítása szerint a helyi közösségi közlekedésben a most elfogadott módosítással járatok szűnnek meg. Amennyiben a képviselő úr alaposan elolvasta volna az előterjesztést, akkor tudná, hogy mindössze az általa is emlegetett takarékosság elvét követve átszervezésre kerülnek bizonyos járatok. Amelyeken 1-2 ember utazott csupán, azok komoly vizsgálat után rövidülnek, ahol eddig egyszerre két busz volt, de egy is elegendő, egy marad, viszont meghosszabbításra kerülnek olyan járatok, amelyek szélesebb körben jelentkező igényt elégítenek ki, mindemellett jelentős 6 millió Forint megtakarítást eredményezve! Továbbra is dolgozunk olyan stratégia kidolgozásán, amivel a lakosság igényeit magasabb szinten elégíthetjük ki.

Sajnálattal és megdöbbenve figyeltem mennyire izgul képviselő úr a változások miatt, és mennyire „szívén viseli” a buszokat igénybevevők sorsát. Ebből kiindulva el sem tudom képzelni, hogyan érezhette magát 2013-ban, amikor is január elsejétől 150 ezer km éves futásteljesítmény csökkenést vezettek be a buszközlekedésben képviselőtársaival karöltve!

MÁSODIK
Az autóbuszvárók felújításával kapcsolatosan tett nyilatkozata számomra teljesen értelmezhetetlen és zavaros, melyből arra következtetek, hogy ezt az előterjesztést sem olvasta el alaposan, vagy elolvasta, de nem értette meg, vagy ami még rosszabb: megértette, de politikai szándék által vezérelve félre akarja vezetni a lakosságot. A reklámcéggel való megállapodás pénzmozgással nem jár. Ők nyújtanak szolgáltatásokat, mi is nyújtunk cserébe szolgáltatásokat. Nekik ez városunkban reklámtáblák ingyenes elhelyezését jelenti, nekünk pedig ingyenesen új és felújított buszmegállókat 10 éves folyamatos karbantartással, valamint helyben, és országosan elérhető hirdetési felületeket. Ezen hirdetési felületek értéke 18 millió Forint a 10 éves szerződés teljes időtartama alatt. Ezt az összeget nem tudjuk elkérni a cégtől, nincs ilyen opció. Ez pusztán egy virtuális keret, aminek értékében hirdetéseket helyezhetünk ki.

HARMADIK
Fürjes Pál azon kijelentése pedig, hogy „a városvezetés saját fizetésének mindenáron való növelése érdekében a szabálytalanságoktól sem riad vissza”, valamint, hogy az általam és alpolgármester úr által felvett nyelvvizsga után járó pótlék felvétele jogszerűtlen, már csak a jéghegy csúcsa. A polgármester illetménye törvényben szabályozott, azon helyben senki nem tud módosítani.

A nyelvvizsgapótlék nem jogtalan, és a továbbiakban is jár, mindösszesen technikailag a bérszámfejtéskor más soron kell elszámolni, erre hívta fel az Önkormányzat figyelmét a Kormányhivatal, mindösszesen ennyi a változás. Hangsúlyozom, a nyelvvizsgapótlék teljes összegét, annak megállapítása óta – és visszamenőleg is megtettem – minden hónapban átutalom az Ózd Város Közbiztonságáért Alapítvány részére, abból én anyagi hasznot nem láttam eddig sem, ezután sem fogok, de nem is szeretnék.

KÖVETKEZTETÉS
Ezen kijelentései ugyanakkor megerősítettek abban, hogy jó döntést hozott a testület akkor, amikor elmozdította őt a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöki pozíciójából. Bele sem merek gondolni, hogy ilyen félreértelmezések hová vezethették volna a bizottság munkáját a jövőben…

Az egymást követően kétszer is választási vereséget szenvedett, az azóta 8 főről 4 főre zsugorodó frakciója; feloszlatott, majd nagyon lassan talpra állni kívánkozó Fidesz szervezete elvesztette a kontrollt, és a várost esetlegesen építő kritikák helyett hazugságokkal igyekszik a lakosságot elbizonytalanítani. Megtanulhatták volna már a választási kampány alatt, hogy ezzel nem érnek célt. Az ezzel a hozzáállással elért eredmény ismert: rendkívül súlyos vereség.

Javaslom Fürjes Pál képviselő úrnak, hogy a továbbiakban hagyjon fel a lakosság félretájékoztatásával, és amennyiben tudja, inkább építő javaslatokkal segítse a városvezetés munkáját. Kérem továbbá, hogy a jövőben felkészülten érkezzen a képviselő-testületi ülésekre, a kiküldött előterjesztéseket alaposan olvassa el, és ha nem érti, kérjen segítséget tőlünk, vagy kollégáinktól, készséggel állunk rendelkezésére a munka értelmes és érdemi elvégzése érdekében. Ha csak annyi időt fordított volna az előterjesztések értelmezésére és frakciója felkészítésére, mint sajtótájékoztatójának előkészületeire, biztosan nagyobb eredménnyel vett volna részt a döntések meghozatalában, és elkerülhette volna a nyilvánosság előtti további elhiteltelenedését.

Janiczak Dávid
Ózd város polgármestere

 

Hozzászólás