Home Interjúk Napi Janiczak: Mezőgazdasági program képekkel

Napi Janiczak: Mezőgazdasági program képekkel

1568

Napi Janiczak: Mezőgazdasági program képekkel

Ahogyan azt írtuk, igyekszünk követni Janiczak Dávid Ózd polgármestere által közzétett érdekes napi híreket. Most is megosztunk egyet önnel, a Polgármester Úr közösségi profiljáról

Startprogram Iroda – Hírek – 3.

“Ahogy már két alkalommal, most is azzal kezdem a beszámolót, hogy a Startprogram Iroda ÖT, jelenleg végrehajtás alatt lévő programja közül ma a MEZŐGAZDASÁGI PROGRAM-ot (2.) érintő feladatok közül három részelem kapcsolódó munkálatai kerülnek bemutatásra.

Ózd Város Önkormányzata 100%-os tulajdonában lévő ÓZDSZOLG Nonprofit Kft. az előző évek különböző programjai révén mezőgazdasági fejlesztéseket hajtott végre. Az önkormányzat Startprogram Irodája végzi a megkezdett programok folytatását, ill. új elemek beépítését. Ezek közül essen „szó” most az alábbiakról, legyen megismerhető az, hogy a közfoglalkoztatottak e területeken is igen eredményes munkát képesek végezni, természetesen szakszerű, következetes irányítás mellett.

* CSEMETEKERTÉSZET
A Hagyominge elnevezésű területen az elmúlt időszakban létrehozott csemetekertészetben a közfoglalkoztatottak a faiskola növényeinek (pl. fűz, fagyal, csipke, som, bodza) kapálását végezték, valamint az ősszel telepítendő szőlő és a majdan karácsonyfaként értékesítendő fenyő területének tisztítását. Az akácmag vetését is elvégezték, amely sikeresen növekedésnek is indult a folyamatos gondozás, és locsolás eredményeként.
Az új kerítés nyomvonalának kitűzése, a terület takarítási munkálatai megtörténtek, majd magának a kerítés alapanyagainak a beszerzését is magában foglaló 2. közbeszerzési eljárás befejeződött. Az eljárás eredményeként létrejött adásvételi szerződés értelmében az építési- és szerelési anyagok leszállítása megtörtént, valamint a kerítés építésének munkálatai is befejeződtek.

A területen történt kútfúrás révén, és egy gémeskút elkészítésével a folyamatos vízvételi lehetőség is rendelkezésre áll ahhoz, hogy a csemetekertészet egyik lényeges gondozási feladatát a locsolást, igény szerint folyamatosan lehessen végezni.

* NÖVÉNYTERMESZTÉS
A kukorica elültetésére tervezett területet többszöri tárcsázással, további talaj előkészítéssel tettük alkalmassá arra, hogy annak elvetésére a terveknek megfelelően kerülhetett sor 4 hektáron. A Gubonna területén „konyhakertként” művelt területeken még burgonya, és bab vetőmagok vetése is megtörtént a tervek szerint. A növények látványos fejlődésnek indultak. A burgonyával, babbal és kukoricával beültetett területek gyomtalanítása, locsolása folyamatos munkát ad a területen dolgozóknak.
A további vetőmagok (uborka, paprika, paradicsom stb.) beszerzésére vonatkozó eljárás, ill. a konkrét beszerzés is befejeződött. Azok elültetéséről egy következő híranyagban lehet majd olvasni.

* ERDŐÁPOLÁS
Az erdőápolási tevékenységet az alábbi területeken végezték a program közfoglalkoztatottjai:
– Kórház-tető, – Somsály-Pál völgy, – Ráctag térsége, – Szent István út feletti Bíben völgy, Hossó-tető.
A csillagvizsgálónál a Csépány felé vezető erdei út karbantartása, az erdőtisztítás is befejeződött mára.
A védelmi- és tűzfigyelő szolgálat aktív munkája hasznos a város számára (tűz- és lopás elleni védelem miatt egyaránt). A kül- és belterületeken jelentkező tüzekről a tűzoltóságot értesítik, a szükséges oltásban aktívan részt vesznek. Komoly jelentősége van a védelmi munka azon elemének, amely a tűzvédelmi sávok szükség szerinti felújítását, karbantartását jelenti, és amely munka folyamatosan zajlik.

Reméljük, hogy azok számára is megfoghatóvá válik a most bemutatottak által azon munkák egy része, amelyeket a hétköznapi, belvárosi életét élő ózdi lakosok nem ismerhetnek testközelből a programok speciális, a város külterületi helyszínein folyó tevékenységeiből adódóan. E munkálatok bemutatásával azon is szeretnénk változást elérni, hogy az elvégzett munkájukra – amit a képek által most már Önök is láthatnak – valóban büszkék lehessenek az e területeken dolgozók is.”

Sőt, még szemezgettünk is a feltöltött képek közül, hogy érthető legyen az imént leírt beszámoló.

Hagyominge1

Hagyominge2

Hagyominge3

 

 

 

Hozzászólás