Home Hírek Napi Janiczak: Sportlétesítményekről és a szociális szövetkezetekről

Napi Janiczak: Sportlétesítményekről és a szociális szövetkezetekről

1575

A Napi Janiczak természetesen nem maradhat el!Ha nem rendszeres olvasója Ózd polgármesterének a legnépszerűbb közösségi oldalon akkor nálunk elolvashatja mai np, azaz 2015. július 13. történéseit.

► Riz Gábor országgyűlési képviselő úrral együtt kezdtük a reggelt, egy másfél órás részletes és mély beszélgetés keretében veséztünk ki három témát is, ami közvetlenül érinti a város jövőjét. Jó hangulatú beszélgetés volt, és úgy érzem eredményes is.

► A rendészeti értekezlet keretében megegyeztünk, hogy a Rendészet még nagyobb számban fogja ellenőrizni a legproblémásabb 26-os és 33-as járatokat, míg a városi buszok be nem lesznek kamerázva. Folyamatban van a hétvégi házas övezetekben a jogtalanul életvitelszerűen ott élők felmérése, megerősítettük bizonyos területeken a lovas járőrszolgálatot, beszámoltak számomra a strand fokozottabb ellenőrzéséről is, belülről gyalogosan, kívülről lóháton is vigyázzák a fürdőzők nyugalmát.

► Megérkezett az a csúszda a strand gyermekmedencéjéhez amit múlthéten kedden ígértünk. A halacska csúszda engedélye is megérkezik a napokban, majd a megfelelő rögzítést követően a gyermekek használatba is vehetik. Bízom benne, hogy sok gyermeknek szerez majd örömet, és feldobja a strand képét, mintegy előhírnökeként a reményeim szerint a jövőben megvalósuló extrém-csúszdaparknak.
Köszönet az ajándék csúszdáért a lengyel Amnon csúszdának!

► Folyamatban van a városban három új játszótér kialakítása, ahol voltak régi elemek, onnan az eszközöket elszállították, a terepet előkészítették a Városgondnokság munkatársai.

► Városunkba látogattak a Jobbik sportkabinetjének vezetői. A delegáció dr. Bézsenyi Bernadett polgármesteri tanácsadó és Dobos Eszter gazdasági igazgató vezetésével megtekintette az önkormányzat kezelésében lévő sportlétesítményeket.

Elsősorban sportszakmai érvek mentén néztél át a sportcélú ingatlanokat, melyben Veres Zoltán az ÓSÉK ügyvezetője és Kálmán Imre műszaki vezető volt segítségükre.

Magyarországon az elmúlt pár évben soha nem látott mennyiségű pénz áramlott a sportszektorba, Ózd városa ennek ellenére nem részesült kellő mértékben ezen fejlesztésekből. Egyértelmű volt a szakemberek számára, hogy az újonnan átadott létesítmények is hosszú távú koncepció nélkül épültek, néha még az alap funkciójukat sem képesek betölteni.

A közeljövőben el fogunk készíteni egy, a város igényeit és lakóit kiszolgálni képes sportfejlesztési koncepciót. Célunk az, hogy a város minden lakójának, de elsősorban a gyermekeknek 21. századi körülményeket tudjunk teremteni és ne érezzék magukat hátrányos helyzetben az ország más régióval szemben.

► “Megtartotta alakuló közgyűlését a Hétvölgy Ózd és Térsége Szociális Szövetkezet. Ennek létrehozásáról június végi tanácskozásán döntött a képviselő-testület. Ózd Város Önkormányzata alapító tagként is részt vesz a szövetkezet munkájában, amelyet igazgató elnökként dr. Bárdos Balázs irányít majd.

Néhány héttel ezelőtt, a június 24-i tanácskozáson döntött városunk képviselő-testülete a Hétvölgy Ózd és Térsége Szociális Szövetkezet megalapításáról. Janiczak Dávid polgármester akkor úgy fogalmazott, ez a lépés segíthet abban, hogy újra meghonosodjon városunkban az állattenyésztés és növénytermesztés. A jövőben éppen ezért nagyobb hangsúlyt fektetnének ezekre a területekre, és igyekeznek azt is kihasználni, hogy a kormányzat várhatóan komolyan támogatja majd a szövetkezeteket. Az önkormányzat már a Hétvölgy létrehozásában is tevékeny szerepet vállalt.”

“A szövetkezet a különböző pályázatok segítségével akár a közmunkaprogramtól is átvehet bizonyos tevékenységeket. A legkézenfekvőbb a mezőgazdaság területe, de a jogszabályi lehetőségeket kihasználva az iparban és a szolgáltató szektorban is bizonyíthat majd a Hétvölgy. Ahogy korábban Ózd polgármestere elmondta, a városvezetés szeretné, ha ez egy márkanévvé is válhatna a térségben, ezzel jelölve a helyben előállított biotermékeket is.”
http://ozd.hu/news.php?id=3473

► Két szociológus vendégem volt ma, akik meglepően jól és reálisan látják a mélyszegénységben élők helyzetét. Sokat beszélgettünk, de sajnos az idő szorítása miatt így sem eleget. Több vizsgálatot is fognak a jövőben folytatni.

► Birki Dávid, a Birki’s Dub nevet viselő új gyorsétterem tulajdonosa is járt ma nálam. A falusi falatozóban mindent helyben készítenek el, nem használnak az egészségre káros anyagokat. Ő kíváncsi volt a városvezetés jövőbeni terveire, amiket elmondtam neki, a sajátjait pedig megosztotta velem. Tele van ambícióval, ötletekkel és halad a megvalósulás útján. Bízom benne, hogy tervei sikeresek lesznek és étterme előbb-utóbb étteremlánccá növi ki magát és meghódítja először is az egész országot.

► Közel egy órán keresztül egyeztettünk a kollégákkal ma az elmúlt hét jelentősebb eseményeiről és az előttünk álló feladatokról. Többek között a közeljövőben több testületi ülést is kell tartanunk, hiszen halaszthatatlan döntések várnak ránk.

► Szeptemberben menetrend módosítás lesz a város autóbuszos közlekedésében, mely érinti a 18 óra 10 perckor kórháztól Szentsimonra tartó járatot, ami 19 óra 30 perckor indul a vissza irányba. A terv szerint a járat szeptembertől csak a Ruhagyárig közlekedne, mivel az utána következő szakaszon az kihasználatlan és ezt a terhet az önkormányzat kell, hogy viselje a Volán társaság helyett. A Facebookon tapasztalható volt némely elégedetlenkedés és Vitális István képviselő is megkérdőjelezte a járat rövidítését.

Mivel nem szeretném, ha testület a lakosság számára kedvezőtlen döntést hozna, a járatot megvizsgáltattam (azon felül, hogy előzetesen is volt utasszámlálás és a Volán is véleményezte). Minden nap utazott rajta egy független megfigyelő fényképezőgéppel. Az ő szó szerint idézett tapasztalatai következnek:

„Tapasztalatok az érintett járattal:
– A járat a ruhagyár után kihasználatlan. Mind a saját tapasztalat, mind a sofőrök állítása szerint kevesen utaznak. A volán által közölt 0-3 utasszám fedi a valóságot.
– Szerdától hirtelen megnövekedett kicsit az utasszám, ez lehet azért is, mert szerdára már vihart mondtak, ami a végállomáson el is kapott minket, vagy lehet attól is, hogy sok helyen megérkeztek a fizetések, segélyek.
– A járatot 1 azaz egy ember használja csak rendszeresen munkába járásra, ő is csak vissza úton. Ez a hölgy egy idősotthonban dolgozik, a ruhagyár előtt az utolsó simoni buszmegállóban szokott felszállni. Saját elmondása szerint nem örül a járat esetleges megszüntetésének, de azt elismerte, hogy alig utaznak rajta. Azt is mondta, hogy ő el tud gyalogolni a ruhagyárig.
– A sofőrök szerint, a hónap közepétől a forgalom még kisebb szokott lenni, miután az emberek letudták a hónap eleji nagyobb bevásárlásokat. Hónap végén szinte teljesen üres a járat. Általában 1 ember utazik tovább, de előfordul, hogy üresen megy ki busz, visszafelé szinte mindig üresen jön.”

A döntést a képviselő-testület fogja meghozni következő rendes ülésén, de azt mindenkinek meg kell értenie, hogy kihasználatlan járatot az önkormányzat nem tud finanszírozni.

Esetleges változtatások előtt, komoly vizsgálatok folynak a megfelelő megítélés érdekében. Így a korábban szintén rövidíteni tervezett 12:30-as járat teljes hosszában megmarad az utazóközönség számára.

Arról most bővebben nem írnék, amiről már számtalanszor írtam, csak érinteném, hogy tisztában vagyunk vele, hogy a város közlekedése nem kielégítő, a megoldáson dolgozunk, jelentős változás azonban nem várható a mostani közösségi közlekedésre érvényben lévő szerződésünk idejében. A szerződés lejárta 2016 december.

► Délután 4 órától 6 óráig tartottam már hagyományosan, a minden hónap második hétfőjén tartandó képviselői fogadóórámat. Többen is megtiszteltek bizalmukkal, elmondták panaszukat kérésüket, amiket rögzítettünk és holnap el is kezdjük a megoldásokat.

Forrás és fénykép: Janiczak Dávid Polgármester Facebook oldala

Hozzászólás