Home Hírek Magyar kutyagyáraktól rettegnek Angliában

Magyar kutyagyáraktól rettegnek Angliában

1318

Akár 400 milliós éves haszonra tehetnek szert a könyörtelen kutyagyárosok és a kereskedők- állítja az brit napilap. Sőt a politikusok már járványos veszettséggel riogatnak -írta a Vidék.Ma

A Daily Mirror nevű angol napilap átfogó kutatásba kezdett a magyar ún. kutyagyárakról. Azokat tartják kutyagyárnak, ahol a tenyésztők, a kis kutyákért kapható nagy összeg miatt tömegesen szaporítják és szülesztik az ebeket, majd jókora haszon mellett- sokszor az alapvető állat egészségügyi szabályokat sem betartva- adnak rajtuk túl a kutyavásárokon, főként felvásárlóknak, akik a kutyákat ezt követően nyugat-európai országokba szállítják

A Daily Mirror feltáró cikkét követően – amelyben Pécsett jártak utána a kutyagyáraknak- a politika is megmozdult a szigetországban. Aggodalmáról számolt be az egyik brit munkáspárti képviselő.

Robert Flello -aki képünk tanúsága szerint nagy kutyabarát-  szerint az országukba ismét behurcolhatják a veszettséget a Magyarországról behozott kölyök kutyákon keresztül. A képviselő szerint az Egyesült Királyságnak és az Uniós társszerveknek is azon kell dolgozniuk, hogy a kölyökkutyákat érintő könyörtelen és pénz orientált üzletet letörjék, és megszüntessék az angol állatok egészségét veszélyeztető helyzetet.

A brit képviselő kutyájával Forrás: vidék.ma
A brit képviselő kutyájával Forrás: vidék.ma

 

Az ügy hátterében az a Daily Mirror leleplezés áll, miszerint hazánkban a könyörtelen „kutyagyárosok” üzemi szinten tenyésztik például a francia bulldogokat, amelyeket itthon 180 fontnak megfelelő összegért (81.000 Ft) adnak el, míg Angliában már 3000 fontért(1 millió 350 ezer forint) értékesítik ezeket a fajtákat.

Hamar munka ritkán jó! – Baja lehet a korán elválasztott kiskutyáknak

A lap szerint, ezeket a kiskutyákat túl hamar választják el az üzlet érdekében az anyjuktól, ami miatt az állatok különböző viselkedési és egészségügyi problémákkal küzdenek egész életükben.

Az angol szervek szerint a magyar tenyésztők a kutyusok koráról is hazudnak és arról is, hogy kaptak –e veszettség elleni oltást. 2012-ben megváltozott a kutyáknak az országba hozatali szabálya, amelynek következménye az angliai kölyök kutya export 450%- os emelkedése lett, mutat rá a Daily Mirror

A kuyták Pécsről származhatnak Fotó: vidék.ma
A kuyták Pécsről származhatnak Fotó: vidék.ma

Jófajta üzlet: Az egyik nagykereskedő évi 400 milliót is megkereshet

A fentebb említett cikk szerint, az általuk leleplezett egyik kereskedő (akit a magyar jogszabályok miatt csak K. T. nek rövidítünk, hiszen az angol sajtószabályok szerint bátran írhatnak neveket, itthon ez azért másképp van) akár 1 millió fontot (450 millió forintot)  is kereshet egy év alatt. A saját bevallása szerint 80 dizájner kölyökkutyát visz havonta az Egyesült Királyságba.  Ez szép kis mennyiség és hozzájáró summa, így nem is csoda, hogy miért is éri meg “füllenteni” a kutyusok koráról és oltásáról, pláne, ha fogadó hatóságok és ország ennyire tehetetlen, mint az Egyesült Királyság.

Bővebben: http://www.mirror.co.uk/news/world-news/agony-designer-puppies-cruel-trade-6225293

Forrás: DailyMirror.co.uk Fényképek és az indexkép: DailyMirror.co.uk

Hozzászólás