Home Hírek Janiczak Dávid jegyzete a milliós fizetésről

Janiczak Dávid jegyzete a milliós fizetésről

2516

Változatlanul közöljük Janiczak Dávid jegyzetét/válaszát a fizetésével kapcsolatos Index.hu cikkel kapcsolatosan:

Bárány vagyok, birka nem

Jegyzet a tegnap megjelent index cikk és az azt követő egyes kommentek margójára

Az index cikk címe erős túlzás, hiszen azt írja „Havi egy milliót visz haza Ózd Jobbikos polgármestere”. A cikkben leírt összegek bruttó összegek, bruttó összeget pedig senki nem visz haza, jó részét az adók és a járulékok teszik ki. A cím miatt a szükséges jogi lépéseket természetesen megtesszük.

Nézzük a fizetést, ami ugyebár 5 tételből áll össze:

  1. Polgármesteri fizetés: mérlegelési jogkör nincs az önkormányzatnál, törvény szabályozza lakosságszám alapján mennyi egy polgármester fizetése.
  2. A Megyei Közgyűlésben kapott tiszteletdíj: A tisztséget választás útján lehet elnyerni, melyért a Közgyűlés tiszteletdíjat fizet, amit egy 2015 májusi határozat állapított meg.
  3. A polgármesteri illetményhez járó költségtérítés: A költségtérítés mértékét szintén előre meghatározza a törvény, itt sincs mérlegelési jogkör. Azt a választott tisztségviselőnek arra kell költenie, hogy a pozíciójához méltón képviselhesse városát nap mint nap. Magyarul: ruhapénz.
  4. A közbeszerzési bizottság tiszteletdíja: 2009-től minden ózdi polgármester ugyanezt az összeget kapta, itt sincs kirívó eset.
  5. Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. FB elnök: A felügyelőbizottsági tisztségemből származó nettó 27.940 Ft tiszteletdíj sokkalta kevesebb mint ami az előző ciklusban járt. A biztosságok átalakítása során itt is szempont volt a takarékosság, így a létszámokat csökkentettük, a díjazásokat egységesítettük és csökkentettük, mellyel több millió Ft-os megtakarítást eredményeztünk az önkormányzati cégeknek.

Ózd városában a fizetésem becslések szerint nincs a legjobban keresők listáján az első 50-ben. A felelősségem viszont talán a legnagyobb, hiszen döntéseim egy 34 ezer fős város életét, jövőjét befolyásolják. Napjaimba megválasztásom óta betekintést engedek, munkámról beszámolok a közel 30 ezer főből álló főnökségemnek, magánéletem a szó általános értelmében nem lehet. Amint az jól látszik, a politikus minden mozdulata nyilvánosságra tart számot, zsebében turkálnak, életében turkálnak, pletykák áldozata nap mint nap. Többek közt ebből is kifolyólag ez nem munka, főleg nem 8 órás munkarendben végzett munka. Az én munkaidőm 5 éves.Tevékenységemet pedig nem munkának, hanem hivatásnak tekintem, ezt másképp nem is lehet, de legfőképp nem érdemes végezni. Hogy ezért a felelősségteljes nyilvánosság előtt végzett hivatásért kevesebb járandóságot kapok, mint egy pl. Németországban dolgozó hegesztő, sosem firtattam. Tudtam mit vállalok amikor elindultam a választásokon és abból győztesként kijőve becsülettel és tisztességgel végzem a munkámat, minden megkeresett Forint jogszerű, tisztességes jövedelem.Nincsenek jutalmaim, csúszópénzeim, visszaosztásaim, százalékaim, ez visszaköszön a költségvetés közel 1 milliárd Forintos tartalékán is, bár erről nem ír cikket az index.

Büszke vagyok arra, hogy a cikk nem arról szólt milyen bődületes hazugságok szerepelnek a vagyonnyilatkozatomban és mely családtagomnál, barátomnál lehet eldugva a pénzem, hanem tisztán, egyértelműen minden vagyonelememről és jövedelmemről nyilatkoztam.

Nem hiszem, hogy az olvasók közt sokan lennének olyanok, akik a nekik jogszerűen járó jövedelmet visszautasítják. Mindemellett a havi apanázsomból minden egyes hónapban jótékonykodok, van ami nyilvános, mint az alapítványi támogatásom, van amik pedig személyiségi jogok miatt nem. Ha megengedik, a jövőben sem fogok arról beszámolni, hogy rászoruló magánszemélyeknek mennyi támogatást adok saját zsebből. Megjegyzem, ezt senki nem várhatja el, ez pusztán az én személyes követelményem magam felé, amit eddig is csendben, említés nélkül végeztem, és ezután is úgy fogok.

Ha pedig többet foglalkozna mindenki a saját boldogulásával és előrejutásával mint más fizetésével – nem csak az enyémre érvényes – rég nem itt tartanánk…

Az a szöveg, amit a 21 éves matuzsálemi korú kis sárga autómról írtak, nagyon tetszik, de sajnos már nem állja meg a helyét. Mélyen dekoltált már nem lehet az autóm, maximum garbóban járhat, hiszen van már mit elfedni a kinézetén és a műszaki állapotán is, ezt az ára is tükrözi. Megjegyzem eladó, érdeklődni privát üzenetben lehet.

Hozzászólás