Home Egyéb Problémák lehetnek Riz Gábor vagyonnyilatkozatával? Feljelentést tesz a Jobbik

Problémák lehetnek Riz Gábor vagyonnyilatkozatával? Feljelentést tesz a Jobbik

4058

Problémák lehetnek Riz Gábor vagyonnyilatkozatával? Frissítve: Feljelentést tesz a Jobbik

Tovább folytatódik a Riz Gábor vagyoni helyzetét vizsgáló cikkek sorozata. Mint tegnap megírtuk, érdekes pályázati pénzekre bukkant a Jobbik országgyűlési képviselője, Szilágyi György az ózdi országgyűlési képviselő üzleteit vizsgálva.

Most ennek folytatásaként Riz Gábor leadott vagyonnyilatkozatának problémáira hívja fel tényfeltáró cikkében a figyelmet az Alfahir.hu .

rizes_3
Riz, talán vagyonnyilatkozatán gondolkozik Fotó: Béli Balázs/ Alfahir

A hírportál annak igyekezett utánajárni, hogy vajon Riz Gábor vagyonnyilatkozatában szerepel -e a hétfőn a Parlamentben is megemlített miniszteri biztosi javadalom (amellyel kapcsolatban illetve annak esetleges hiányáról Ózd polgármester tett fel kérdést február 11-én) , vagy nem.  Ezért a munkatársaik a vagyonnyilatkozatokat kezelő illetékes bizottsághoz fordultak megkereséssel.

Tisztázni kellett tehát, van -e ilyen(azaz miniszteri biztosi fizetés) beírva a január 31-ig leadott nyilatkozatba, vagy esetleg a képviselő nyilatkozata később módosításra került, és ha igen akkor mikor?

Így működik a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettség:

Az országgyűlési törvény szerint minden képviselőnek január 31-ig kell leadnia a vagyonnyilatkozatát vagy írásban vagy géppel kitöltve, de mindenképp aláírva, majd azt az Országgyűlés Mentelmi bizottsága “nyilvános, oldalhű másolatként” az Országgyűlés honlapján közzéteszi. A határidő letelte után leadásra nincs lehetőség. Ha elmaradás vagy pótlás van év közben, azt a feledékeny képviselők külön jelzéssel szokták pótolni.

Ahogyan utánajártak Riz Gábor fideszes országgyűlési képviselőnél nincs erre utaló -azaz a módosításra, javításra-  jelzés, ráadásul a vagyonnyilatkozat minden egyes oldala ugyanolyan, mint a február 1-jén látott változat, egyetlen oldal kivételével, amely a 11., pontosan az, ahol eddig nem!!, most már azonban szerepel a miniszteri biztosi fizetés összege azaz 523.515 forint.

mnetelmi
Fotó: MTI

Majd folytatja a hírportál:

…a tegnapi napon megkerestük a Mentelmi bizottság titkárságát is, ahol először arról kaptunk tájékoztatást, hogy nem tud semmilyen módosításról az, akivel éppen beszélünk, de ígérte, hogy utánanéz. Néhány órával később visszahívtuk, és ekkor már kaptunk tájékoztatást.

Riz Gábor a tegnapi nap folyamán valóban bevitt a bizottsághoz egy módosítást, történetesen egyetlen oldalt írt át, a már említett 11. oldalt, amit így utólag cseréltek ki a vagyonnyilatkozatban.

A teljes sztorit itt olvashatja.

Frissítés: Szilágyi (Jobbik):Feledékeny fideszesek?

Szilágyi György ( Jobbik)
Szilágyi György ( Jobbik)

Riz Gábor szószólója volt az elmúlt hetekben az ózdi jobbikos polgármester befeketítésére irányuló kommunikációs hadjáratnak. Erre válaszul február 11-én Ózd polgármestere közleményben hívta fel a figyelmet, hogy a fideszes országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatában nem látható Borsod megyei miniszteri fejlesztési biztosi fizetése. – kezdi az MTI-hez eljuttatott közleményét Szilágyi György a Jobbik országgyűlési képviselője.

Riz Gábor 2016. január 31-ig leadott vagyonnyilatkozatában valóban nem szerepelt ez a tétel, ám hétfőn módosította az iratot.

Eredetileg minden jelzés nélkül, a 11. oldal kicserélésével csempészte bele január 17-én kelt vagyonnyilatkozatába 523 515 forintos miniszteri biztosi fizetését. A dokumentum elektronikus adatai alapján látható volt, a módosított vagyonnyilatkozatot 2016. február 22-én készítették, a kiegészítésre utaló nyilatkozat pedig csak ma délelőtt került fel a Parlament honlapjára.

 

A Jobbik az ügyben hamis magánokirat felhasználása gyanújával feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen.

 

Felszólítjuk továbbá másik négy fideszes képviselőtársát, név szerint Vantara Gyulát, B. Nagy Lászlót, Szűcs Lajost és Móring József Attilát, akik Riz Gáborhoz hasonlóan képviselőségük mellett megyei fejlesztési biztosi posztot is betöltenek, nyilatkozzanak: a Parlament honlapján feltüntetett havi bruttó 224 363 forintból élnek, vagy vagyonnyilatkozatukból eltitkolják a magyar választók elől miniszteri biztosi fizetésüket? – zárul a sajtóközlemény.

Forrás: Alfahir.hu/ MTI.hu

Fotó: Béli Balázs/Alfahir/MTI

 

Hozzászólás