Home Hírek Jobbik: Az olimpiai rekordok mellett a kórházak adóssága is rekord döntésre készül

Jobbik: Az olimpiai rekordok mellett a kórházak adóssága is rekord döntésre készül

1536

Jobbik: Az olimpiai rekordok mellett a kórházak adóssága is rekord döntésre készül

És megint nincs új a nap alatt: olimpia idején rekordhoz közelít a kórházak adóssága is -írta közleményében a Jobbik országgyűlési képviselője Dr. Lukács László György

“A kormány 2014 őszén ígértet tett, hogy érdemben csökkenteni fogja az egészségügyi intézmények tartozásait. A minden hónap közepén érkező államkincstári kimutatás ezzel szemben mindig cáfolja a kormány ígéreteit, hiszen belőle rendre jól látszik, hogy Orbán Viktor akárhány államtitkár cseréje árán sem fogja tudni megoldani a kórházak tartozásának csökkentését.”

Miközben a menekültválságba menekülő Orbán Viktor nem vesz tudomást a kórházi adósságok növekedéséről, addig a tartozás miatt újra növekszenek a várólisták, még kevesebb eszközt tudnak beszerezni az intézmények, még pocsékabb élelmet adnak a kórházakban, még kevesebb beteget tudnak ellátni a szolgáltatók. A tartozások nemcsak az intézmények terhei, hanem a benne gyógyulni szándékozó lakosoké is, és nemcsak az intézmények biztonságát veszélyezteti, hanem a betegekét is.

Nyilvánvaló, hogy ha Andy Vajnának vagy Mészáros Lőrincnek beszállítóként érdekeltsége lenne az egészségügyben, már rég megszűntek volna a tartozások, mert a Fidesz arra ad pénzt, ami a szívéhez közel áll. Így az egészségügynek üres ígéretek és üres kassza jut, azonban a haverok kistafírozására semmilyen állami pénzt nem sajnál.

Dr. Lukács László György a budapesti Szent János kórház előtt
Dr. Lukács László György a budapesti Szent János kórház előtt

A Jobbik által 2016-ban útjára indított Valódi Nemzeti Konzultáció során mind a szakma, mind a betegek világosan jelezték, hogy ők többet költenének az egészségügyre, és őket jobban érdekli az egészségügyi intézmények helyzetének javítása, mint a költségvetési források haverokhoz való juttatása. A Jobbik a Valódi Nemzeti Konzultációban résztvevő szervezetekkel egyetértve a rekordközeli adósság felszámolására és újraképződésének megakadályozására szólítja fel a kormányt. – zárul a karcagi képviselő Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettesének közleménye.

Az Együtt reakciója:

A párt közleményben szólítja fel az Orbán-kormányt, hogy a budapesti nyári olimpiai előkészületek, a Budai Várnegyed felújítása és Paks2 terhére biztosítson 120 milliárd forint azonnali pluszforrást a működésképtelenség határára sodródott egészségügy számára.

elenleg a kórházak az alapfeladatok ellátása érdekében halmoznak fel adósságokat. Az Orbán-kormány azonban nem nyújt megfelelő finanszírozást, így év végén a beszállítókkal adósság-elengedésről kénytelenek tárgyalni a kórházak, majd végül a jó részét így is, úgy is kifizetik. Az Együtt szerint ezt az ördögi kört meg kell szüntetni, és azonnali pluszforrást kell biztosítani a működésképtelenség határára sodródott egészségügy számára.

Ekkora most az adósság

Még a Népszava számolt be nagy terjedelemben a kórházi adósságok alakulásáról, melyben azt írták a tartozás ütemesen kúszik felfelé, havonta 3-4 milliárddal emelkedik az összege. Az állam által fenntartott intézmények tartozásállományának június végi listája azt mutatja, hogy a bírósági, rendvédelmi, oktatási vagy szociális terület kifizetetlen számlái a teljes adósságállománynak mindössze a 23,9 százalékát teszik ki, a többit ismét az egészségügy halmozta fel. Ez a terület a 68,2 milliárdos teljes adósságállományból 51,8 milliárdos beszállítói tartozást gyűjtött össze.

Forrás: MTI.hu /Népszava.hu/ Videk.ma

Kép: Vidék.Ma/Béli Balázs

Hozzászólás