Home Hírek A világháborúk hőseire emlékeztek Szentsimonban

A világháborúk hőseire emlékeztek Szentsimonban

421

A világháborúk hőseire emlékeztek Szentsimonban a Don-kanyari áttörés évfordulóján. A résztvevők a szentmisét követően a templom kertjében fejezték ki tiszteletüket azon katonák előtt, akik odavesztek a mínusz harminc-negyven fokos hidegben.

Az 1943-as Don-kanyari áttörés évfordulóján idén is megemlékeztek az I. és a II. világháború elesett hőseiről Szentsimonban. A településrész templomában megtartott szentmisét Szőke Gábor plébános celebrálta, aki prédikációjában szenteknek nevezte azokat a katonákat, akik a végsőkig harcoltak, és életüket áldozták a hazáért.

A szentmisét követően a résztvevők a templom kertjébe gyűltek, hogy megnézzék a szentsimoni gyerekek által előadott műsort. A fronton harcoló katonák és otthon maradt családjuk keservét jelenítették meg. Ezután Farkas Péter Barnabás, alpolgármester mondott beszédet, emlékezve a doni hősökre.

„Értelmet az ő haláluk akkor nyer, hogyha mi emlékezünk. Ez a mi felelősségünk. Hogy emlékezzünk rájuk, emlékezzünk tetteikre, és hogy mekkora áldozatot vállaltak fel” – mondta beszédében Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke is megosztotta a jelenlévőkkel gondolatait. Végezetül a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjainak segítségével több politikai párt és civil csoport képviselői helyezték el az emlékezés virágait a világháborús hősök tiszteletére állított emlékmű talapzatánál.

forrás: ozd.hu
képek: ozd.hu

Hozzászólás