Home Hírek Azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését (frissítve)

Azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését (frissítve)

373

Azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését, az Igazságügyi Minisztérium pedig felülvizsgálja a szabályozást – közölte a hivatalos kormányhatározat megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány célja az, hogy megállítsa a “börtönbizniszt”, amely mára többmilliárdos pénzügyi iparággá vált. A börtönben ülő bűnözők, ügyvédjeik segítségével már tizenkétezer pert indítottak a magyar állam ellen, és tízmilliárd forintot pereltek ki a rossz börtönkörülményekre hivatkozva. A kormány álláspontja szerint ez visszaélés az európai uniós és a magyar jogszabályokkal – írták.

Hangsúlyozták, hogy a “börtönbiznisz” károsítja az államot és az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, valamint sérti az emberek igazságérzetét. A társadalom nem azért küldi a bűnözőket a börtönbe, hogy ott meggazdagodjanak és milliomosokká váljanak – tették hozzá.

Frissítés:

Az Index e témával foglalkozó cikke szerint:

A megjelent a kormányhatározat, amely kimondja, hogy a börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések kifizetésével kapcsolatban felhívja az igazságügyi minisztert, hogy “az egyes ügyekben a jogszabályok által biztosított legvégső időpontig a börtönzsúfoltság miatti kártalanítások kifizetését haladéktalanul függessze fel”. 

Az Index kérdésére Karsai Dániel alkotmányjogi, emberi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd azt mondta, hogy az idézett mondat pontosan azt jelenti, hogy a minisztérium a határidő végén fog fizetni, ami eddig is a gyakorlat volt. “A megjelent kormányhatározat alapján a leghatározottabban azt mondhatjuk, hogy nem függesztették fel a kifizetéseket” – mondta az ügyvéd.

forrás: MTI, Index
kiemelt kép: internet

 

Hozzászólás