Home Hírek „ÉletMentő” applikációt adott ki az Országos Mentőszolgálat

„ÉletMentő” applikációt adott ki az Országos Mentőszolgálat

591

„ÉletMentő” applikáció – ez a neve az Országos Mentőszolgálat legújabb, díjmentesen letölthető mobilos alkalmazásának. A nemrég bevezetett program használatával gyorsabban kérhetünk segítséget, pontos helymeghatározást tesz lehetővé, valamint minden olyan velünk kapcsolatos egészségügyi adatot azonnal láthatnak, amelyet megadtunk a regisztráció során. Ez azért is fontos, mert így hamarabb fel tudnak készülni a megfelelő beavatkozásra a mentőszolgálat munkatársai – írja honlapján az ozd.hu.

Az Országos Mentőszolgálat 2018-ban bevezetett Szív City elnevezésű applikációjának köszönhetően jelentősen nőtt a laikus újraélesztések száma. Mára már több mint harminc ember életét mentette meg. Most egy új alkalmazás meghonosítását tűzték ki célul az országban.

Az úgynevezett „ÉletMentő” program az összes magyarországi mobilszolgáltató ügyfelei számára ingyenesen elérhető, és könnyen kezelhető, letölthető androidos eszközre és iOS-es készülékre is. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai igyekeznek haladni a korral, ezért egy olyan lehetőséget ajánlanak, amely nagyban segíti az ő munkájukat is, valamint a betegek túlélési esélyeit is növeli, és hamarabbi gyógyulásukat szolgálja.

„Tudjuk azt, hogy Magyarországon okos telefon most már szinte mindenkinek a kezében van, olyanoknak is, akik még gyerekek, és nem feltétlenül tudnak írni, olvasni, vagy pedig olyan fogyatékossággal élő emberek kezében is ott van a mobiltelefon, amelynek segítségével ezen az „ÉletMentő” applikáción keresztül ők is ugyanúgy tudnak segítséget kérni, mint bármelyik másik honfitársunk” – nyilatkozta a lapnak Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának kommunikációs munkatársa.

Ha baj van, elég a kijelző közepén lévő piros “MENTŐK” feliratra rányomni, a véletlen riasztások elkerülése érdekében a virtuális gombot 3 másodpercig nyomva kell tartani. Ennek hatására azonnal hívás indul a mentők felé, és a diszpécser azonnal látja a velünk kapcsolatos információkat, így például a pontos tartózkodási helyünket. Amennyiben a regisztrációkor az egészségügyi állapotunkkal kapcsolatban is megosztottunk adatokat, a ránk jellemző információkat hamarabb fogják tudni, minthogy mi megszólalnánk a telefonban.

„Ha kitölti valaki ezt az applikációt, és meghatározza a betegséget amiben szenved, az a mentőszolgálat számára nagyon fontos, hogy fel tudjunk készülni, amikor kivonulunk, hogy mi várható” – nyilatkozta a lapnak Dovala Attila, az Ózdi Mentőállomás vezetője.

Ideiglenes információkat is be lehet állítani a felületen, például ha várandósak vagyunk, ezzel még aktuálisabbá tehetjük a jelenlegi egészségügyi állapotunkat. A gyorsan és egyszerűen kezelhető programban fellelhetőek az elsősegélynyújtással kapcsolatos tudnivalók, de megmutatja azt is, hogy mi a teendő félrenyelés, mérgezés, áramütés, vagy éppen kihűlés esetén. Sőt, az újraélesztéssel kapcsolatos teendőket is megtudhatjuk a használata során, de elárulja számunkra azt is, hogy hol a legközelebbi defibrillátor, kórház vagy gyógyszertár.

forrás: ozd.hu
kiemelt kép: internet

 

Hozzászólás