Home Hírek Jogászhiány kezd kialakulni: csökkentek a ponthatárok

Jogászhiány kezd kialakulni: csökkentek a ponthatárok

415

A Világgazdaság úgy tudja, hogy nem minden állami ösztöndíjas képzéshez lesz szükséges elérni a maximális 400 pontot. Az újságnak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter erősítette meg, hogy az előző évekhez hasonlóan 41 kiemelt szaknál határozták meg, hogy az állami ösztöndíjas képzésekbe való bejutást nem köthetik 400-nál nagyobb ponthatárhoz.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ettől azt várja, hogy esélyt kapnak azok a tanulók is, akiknek nincs többletpontjuk, de kitűnően érettségiztek középfokon.

Itt egy pár példa a ponthatár-csökkentésről:

  • 2019-ben nemzetközi gazdálkodás szakon 420 volt a ponthatár, ez idén csak 400 lesz;
  • nemzetközi tanulmányok szakra a tavalyi 455 helyett idén 400 pont is elég lesz;
  • 20 ponttal csökkent a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés osztatlan képzésre való bejutási határ is (420-ról 400-ra);

a minimális felvételi határ 280 pont lesz idén.

A legradikálisabb változás a jogász osztatlan mesterképzésben történt, ahová tavaly 440 pont alatt nem lehet bejutni, idén elég lesz hozzá 350 is.

Azt még hozzátették, hogy a jelentkezők számától és a nyitott helyektől függően bizonyos esetekben emelkedhet a 400 pontos határ. Az ITM szerint több szakma szervezet és hivatal is jelezte, hogy jogászhiány kezd kialakulni.

forrás: index
kiemelt kép: internet

Hozzászólás