Home Hírek Matolcsyék kiadták a kamatdöntés indoklását, majd bezuhant a forint

Matolcsyék kiadták a kamatdöntés indoklását, majd bezuhant a forint

387

Nem változtatott az MNB az alapkamaton, így az maradt a rekordalacsony, 0,9 százalékos szinten. Ahogy az szokás, egy órával a döntés után kiadták az indoklását is. A kamatdöntés előtt 337,0-nál járt a forint árfolyama az euróhoz képest, az indoklásig eltelt egy órában 337,5-ig gyengült a forint, utána azonban percek alatt beszakadt az árfolyam, 338,57 forintot is elkértek egy euróért – írja honlapjánhvg.hu.

A történelmi mélypontot legutóbb tegnap érte el a forint, az 338,74 volt.

Az MNB ugyanis gyakorlatilag semmi újat nem mondott az indoklásban. Újra megismételték azt, amit hónapok óta minden alkalommal, amikor a forintárfolyam vagy az alapkamat kerül szóba:

“A Magyar Nemzeti Bank egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.”

Csakhogy hiába fontos a 3 százalékos inflációs cél az MNB szerint, decemberben hétéves mélyponton, 4 százalékon járt a mutató. De a jegybank most azzal próbált mindenkit megnyugtatni: csak egyszeri hatások – nagyrészt az, hogy egy évvel korábban ritka alacsony volt a benzinár – okozták a nagyobb drágulást. A Monetáris Tanács arra számít, hogy 2020 első negyedévének végére visszatér az infláció a szerintük jó toleranciasávba.

forrás: hvg.hu
kiemelt kép: internet

Hozzászólás