Home Hírek Mi is a helyzet ezzel az ózdi családtámogatással? – vélemény

Mi is a helyzet ezzel az ózdi családtámogatással? – vélemény

513
fotó: Szepesi

Mi lehet a háttérben? Miért hallgatott eddig a Fidesz? Benéztek valamit, csak nem akarják az alkalmatlanságukat fitogtatni? Valójában egyetértenek a városvezetéssel? Nem tudhatjuk, de hogy az ózdi ellenzéki erőtérben zavar keletkezett az jól látszik.

Az alábbiakban Rizner írását tolmácsoljuk, aki az okokat keresi. Az eredeti cikk itt érhető el.

Kiborult az ellenzék
Természetesen  egy ilyen jellegű döntés mindig az ellenzék malmára hajtja a vizet, s a politika természete, hogy azt igyekszik is kihasználni.  Véleményüket egy  sajtótájékoztató keretében mondták el. Kiemelték: „Ez az eset is jól mutatja, hogy a magyar családok egyedül Magyarország Kormányától várhatnak segítséget.”
Persze több érvet is felhoztak véleményük alátámasztására, de azt nem szorgalmazták, hogy maradjon meg ez a támogatási forma, vagy legyen helyette valami hasonló. Mint mondták,  nem támogatták a költségvetési rendelet módosítást.  
Ez tény, mint ahogyan az is; egyetlen szóval sem említették, hogy  meg kell maradnia e támogatási formának.
A nem-mel történő voksolás pedig nem igazán érv, mert nem lehetett tudni véleményüket, hiszen nem mondák el erről.

Valóban az „ügy” fontos?
Az események alapján hiányérzete alakulhat ki bárkinek, mert ha ez az ügy fontos, akkor a képviselő-testület 2019. december 12-i ülésén (1 hónappal korábban, mint a mostani sajtótájékoztató) az ellenzéknek ízekre kellett volna szedni a költségvetési rendelet e módosítását. Javaslattal kellett volna élni a családtámogatás  megtartása érekében, érvelni, érvelni, érvelni, meggyőzni a város vezetését.

De ilyen nem volt.  Megkerestük Zsuponyó Anettet, az Egészségügyi és Szociális  Bizottság  (mint e témában  az egyik legérintettebb bizottság) elnökét, aki elmondta, ezzel kapcsolatban egyetlen ellenzéki észrevétel, hozzászólás, javaslat sem hangzott el a bizottsági ülésen.  

A város honlapján  megtalálható a képviselő-testület ülésének jegyzőkönyve, s e szerint  egyetlen ellenzéki képviselő sem emelt szót annak érdekében, hogy ne szűnjön meg ez a családtámogatási forma. Egyetlen szót sem szóltak erről, egyetlen kérést sem fogalmaztak meg a város vezetése felé, hogy ezt ne tegyék!

Márpedig, ha ez az ügy fontos, akkor érdemi eredményt azon a fórumon, mármint a képviselő-testület ülésén lehet volna és kellett volna elérni. És ezt –minimum- illik megpróbálni. Mert ha megteszik, akkor nyilvánvaló, hogy  számukra ez az ügy fontos. Ha pedig  nem, akkor csak ürügynek tűnhet mindaz, ami történik, s ez rossz politikai marketing.

Miért várt  véleménye kifejtésével egy hónapot az ellenzék?
Ez egy újabb érdekes történet. A sajtótájékoztatót tartó képviselő nem érezte magát illetékesnek, hogy erről nyilatkozzon, a képviselőcsoport frakcióvezetőjéhez irányította szerkesztőségünk munkatárását. Megkerestük őt,  de ő  sem kívánt részletesen belemenni ennek taglalásába. Jelezte, az a véleményük, hogy erre most érett meg az idő, érzékelve az ózdi közhangulatot, s felajánlotta a sajtótájékoztatójuk anyagát

Az idő tényező pedig  zavarba ejtő, hiszen ilyen ügyekben az egy hónapos késés teljesen szokatlan a politikai életben. (Ráadásul saját magát hozta nehéz helyzetbe a frakció, mert megindultak a találgatások az okokról. Külső presszió? Kompenzálása annak, hogy valamit „benéztek”? Korábbi kudarcok?…)

Némileg jártasként a képviselői munkában, az a véleménye alakulhat ki az embernek: vagy nem olvasták el az előterjesztést elég alaposan, vagy nem vették észre a családtámogatásra vonatkozó módosítást, vagy ….
A lényeg szempontjából teljesen mindegy, hogy melyik verzió valószínű, mert valamelyik csak-csak megtörtént. És persze ezek után valamit lépni kellett.
 
Egyébként pedig bármilyen ügy képviselete akkor igazán etikus és hiteles,  ha a döntéshozatal helyszínén minden lehetőséget kihasználtunk az ügy érdekében, és utána lépünk  a sajtó nyilvánossága elé. S persze nem egy hónap múlva.

Ma már más az ellenzék véleménye
A  történet érdekes momentuma, hogy a korábbi ellenzéki frakció vezetője, Fürjes Pál, s a frakció másik képviselje  már két évvel ezelőtt kifejtették: „ez a rendelet nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket”.
A mostani frakció úgy nyilatkozik erről: tiszteletben tartják a korábbi képviselőik véleményét, de  ők ez ügyben másként vélekednek.

Ezzel nincs is semmi gond, ez így lehet korrekt is.   Csak éppen nem tudni, melyiküknek is van igaza? Fürjes úrék számadatokra, tényekre épülő érvelésének a képviselő-testület ülésén, vagy a mostani, – finoman fogalmazva is jócskán megkésett-, Városháza téren sajtótájékoztatót tartóknak? És ez bizony nem kis zavart okozhat, okozott.

Ismét forr a közélet levegője Ózdon

Hozzászólás