Home Hírek Az új Nemzeti alaptanterv átdolgozására szólította fel a kormányt a Jobbik

Az új Nemzeti alaptanterv átdolgozására szólította fel a kormányt a Jobbik

364

Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szeptemberre tervezett bevezetésének elhalasztására, az anyag átfogó, az érintettekkel egyeztetett átdolgozására szólította fel a kormányzatot szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, a párt oktatási és kulturális kabinetének vezetője.

Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kiadása elég nagy felháborodást keltett a közelmúltban. Számos tanár és szakember szólalt fel ellene.

Az ellenzéki politikus most felháborítónak nevezte az emberi erőforrások miniszterének azon kijelentését, hogy az új NAT ellen elenyésző és politikai-ideológiai hátterű a tiltakozás.

Azt is felvetette: az alaptanterv körül ideológiai „gumicsontvita” zajlik a magyar irodalom egyes szereplőiről, holott

“Wass Albert és Harry Potter szembeállítása nem oldja meg azt a problémát, hogy a 15 éves korosztály egynegyede funkcionális analfabéta.”

Brenner Koloman szerint a vitának arról kellene szólnia, hogyan kaphatja meg mindenki a 21. században boldoguláshoz szükséges készségeket és tudásokat, beépítve a digitalizáció eredményeit az oktatásba, a mainál sokkal erőteljesebb nyelvi képzést kínálva, a hétköznapi ismeretek tanmenetbe építésével.

A jobbikos politikus azt szorgalmazta, hogy:

a jelenlegi 80-ról csökkentsék 70 százalékra a tananyagban a központilag meghatározott elemek arányát, a szabadon választott részekben pedig hangsúlyosan jelenjenek meg az adott térség, város hagyományai.

Azt is javasolta, hogy – a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatával egybehangzóan – emeljék negyven százalékkal a pedagógusok fizetését, így pótolva a korábbi bérfejlesztések elmaradását.

forrás: MTI

Hozzászólás