Home Hírek Energiatakarékosabbá válik az egyik társasház Ózdon

Energiatakarékosabbá válik az egyik társasház Ózdon

684

Energiatakarékosabbá válhat az egyik társasház városunkban egy európai uniós keretből finanszírozott pályázatnak köszönhetően. Ennek értelmében a villanyvezetékek cseréje, a nyílászárók korszerűsítése, illetve a hőszigetelés valósul majd meg az Árpád vezér út 18-as épületében – írja az ozd.hu.

2018 februárjában egy tájékoztatót tartottak, amelyből kiderült, hogy egy európai uniós keretből, melyet a Magyar Fejlesztési Bank koordinál lakástulajdonosok, olyan kedvező hitelt igényelhetnek, amelyből energiatakarékosabbá tehetik ingatlanjukat. Mostanra az egyik társasház, az Árpád vezér út 18-as számú épülete teljesítette a feltételeket, így náluk elindulhat a munka.

„A teljes felújítás a villanyvezetékek cseréjével, a nyílászárók korszerűsítésével, illetve a hőszigeteléssel, és ezen kívül természetesen a festéssel fog foglalkozni. Ennek a beruházásnak az összértéke 46 millió forint. Ennek a pályázatnak az volt a feltétele, hogy ne legyen 20 százaléknál nagyobb közös költség-tartozás. Ez a lakóépület ezt meg tudta valósítani” – mondta a lapnak Nagy-Sándorné Havelant Erika, az Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke.

Az önerőn túli költségek finanszírozására a pályázatnak köszönhetően a lakásszövetkezet húsz évre szóló kamatmentes hitelt vett fel. A lehetőség másik előnye, hogy a lakástulajdonosoknak egyéb kötelezettsége nem lesz, az ingatlanokra nem kerül jelzálog, ám a közös költség valamelyest emelkedik majd. Az érintetteket egy lakógyűlés keretében keretében tájékoztatták a kivitelezés menetéről.

„Örülhetnek a fölső szinten lakók, mert a padlásfödém is szigetelve lesz, és örülhetnek a földszinten lakók, mert a pincefödém is szigetelve lesz. Emellett megjavítjuk azt a régóta kórosan csepegő, csurgó, repedt csatornarendszert is. Felújítjuk, hogy ne legyen vele semmi gond” – nyilatkozta a lapnak Nyalka Antal, az Archinvest97 Kft. ügyvezetője.

A munkálatokat végző vállalat képviselői válaszoltak azokra a felmerülő kérdésekre is, amelyek a folyamat egyes lépéseire és a részletekre vonatkoztak. A tervek szerint először felmérik majd a nyílászárók állapotát, ezután pedig elkezdődhet a kivitelezés.

forrás: ozd.hu

 

Hozzászólás