Home Hírek Repitárgyakból és fusimunkákból nyílt kiállítás az Ózdi Muzeális Gyűjteményben

Repitárgyakból és fusimunkákból nyílt kiállítás az Ózdi Muzeális Gyűjteményben

994

Az egykori gyárban készült repitárgyakból, fusimunkákból nyílt kiállítás az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. A tárlat különlegességéhez az is hozzájárult, hogy nemcsak az intézmény gyűjteményéből kerültek ki érdekességek, hanem a helyieket is bevonták az anyag összeállításába. A megjelentek között többen voltak, akik számos különlegesség időszakos felajánlásával segítették a múltidézést – írja honlapján az ozd.hu.

Kések, kardok, emlékplakettek és dísztárgyak. Csak néhány olyan dolog, ami az Ózdi Muzeális Gyűjtemény időszaki kiállítását bemutató termében található. Ezek nem ismeretlenek a helyiek számára, hiszen alig találni olyan háztartást, ahol ne akadna egy-két hétköznapi vagy épp különleges ereklye. Ez is adta a mostani esemény egyik apropóját, hiszen nemcsak a múzeum saját gyűjteményét állították ki, hanem az itt élőket is bevonták az anyag összeállításába. A tárlat megnyitóján érdeklődőkkel telt meg az épület nagyterme. Elsőként Farkas Péter Barnabás alpolgármester szólt a megjelentekhez, aki maga is sok időt töltött el a régi eszközök tanulmányozásával.

„Jó tíz évvel ezelőtt kezdődött el ez a történet. Itt a múzeumban a gyári élet kiállítás leltározásán munkálkodtam, és Dobosi László az akkori igazgató volt az, akit megkérdeztem, hogy mit keres a kiállításban az a kis méretű sparhelt a nyársak, edények és ételhordók között” – emlékezett vissza Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Kiderült, hogy természetesen egy gyári dolgozó készítette, és innen indult el a mostani kiállítás alapötlete. Ezután Bokor Sándor szólt a megjelentekhez, aki maga is a központi karbantartó egység osztályvezetőjeként dolgozott a gyárban. Hosszas visszaemlékezésében sorra vette a gyárrészeket, felelevenítette a mindennapokban tapasztalható nehézségeket, de kiemelte azt a tudást és kreativitást is, amellyel az egyes részlegek segítették egymást a használati és ajándéktárgyak elkészítésében.

„A csőszerelő műhelyben a hurkatöltőhöz a százas csövet adták, ott készültek a flekken sütők és a pálinkafőzők is. Itt a kiállításon is lehet látni. Egyébként nemcsak a csőszerelő műhelyben, hanem jó néhány helyen is készültek pálinkafőzők” – mondta a lapnak Bokor Sándor, a központi karbantartó gyáregység  egykori osztályvezetője.

A tárlatot a szervezők nem csak azoknak ajánlják, akik egykor saját szemükkel is látták a folyamatot, amíg egy-egy használati vagy dísztárgy elkészül. A fiatal generáció sok új ismerettel gazdagodhat az Ózdi Kohászati Üzemek működésével, illetve a munkások mindennapjaival kapcsolatban.

forrás: ozd.hu

Hozzászólás