Home Hírek Van remény? Élet a gyárbezárás után, Ózdon.

Van remény? Élet a gyárbezárás után, Ózdon.

3588

Tegnap harmadik alkalommal ült tárgyaló asztalhoz Janiczak Dávid Ózd polgármestere az ABB helyi vezetésével és a szakszervezet üzemitanács vezetőivel, hogy a kialakult helyzetre gyors, és a munkavállalók számára megnyugtató megoldást találjon.

„Az elmúlt napokban több érdeklődő is jelentkezett nálunk, akik a gyár megvételében és továbbfoglalkoztatásban gondolkodnak. Velük még a kapcsolatfelvétel és időpont egyeztetéseknél tartunk, előzetesen pedig információkra is szükségük van a gyár adatairól. Igazgató úr jövő hétre ígért egy kiajánló anyagot, ami a kulcs lehet ahhoz, hogy az érdeklődők felmérjék a gyár adottságait, és elképzelésük lehessen a később megállapítandó értékéről is.”- mondta Janiczak hírportálunknak az egyeztetést követően.

“Mint ismeretes a gyárat eredetileg a General Electric (GE) üzemeltette, majd 2018-ban vette meg az ABB. Sajnos hamar kiderült, hogy felesleges az ózdi bázis, mivel az ABB-nél nemrég úgy döntöttek, hogy a jövőben már csak ABB-s termékeket fognak gyártani és forgalmazni, a GE-s termékeket
kivezetik. Mivel az ózdi gyárban nagyrészt GE-s termékeket állítottak elő, az ABB-s gyártás kis kapacitású volt, nem lett volna gazdaságos fenntartani, ezért döntöttek a bezárás mellett. Az új
termékstratégia piaci elemzéseken alapul, az ABB megvizsgálta azt a verziót is, hogy megtartja az ózdi gyárat, és átállítja ABB termékekre, de a máshol lévő gyártósorok áttelepítése nem lett volna gazdaságos” – írta a 24.hu.

A gyár bezárása közel 1200 munkavállalót érint, akik helyből (Ózd) vagy a környékről jártak be dolgozni az ABB-be. Helyzetük nem könnyű, hiszen a térségben kevés a nagy foglalkoztató, kisvállalkozásokhoz pedig ennyi embert még átképzéssel is nehéz –vagy lehetetlen- lesz integrálni. Az üzem 2020 végén áll le véglegesen. A megmaradó néhány gyártósort az ABB más üzemeibe telepítik át. A döntés nem befolyásolja az ABB egyéb magyarországi befektetéseit.

Az ABB vezetői bejelentik a gyár bezárását. Korábbi fotó.

A bejelentés hírére özönlő lakossági kérdések egy része arra vonatkozott, hogy mit tesz a térség országgyűlési képviselője, milyen segítséget kap az önkormányzat illetve a munkavállalók az államtól. A felvetéseket továbbítottuk a polgármesternek, aki elmondta: értékeli, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tárgyalást kezdeményezett a gyár ügyében. Hogy mit tervez a kormány, arról egyelőre nincs hivatalos információja, mert az egyeztetésekre nem hívták meg, de mint mondta, minden segítség fontos lehet, amellyel megtarthatják az emberek a munkahelyeiket.

A polgármester kedden tárgyalhatott a cég vezetőivel. A megbeszélésre meghívta Riz Gábort is. Sajnos a térség országgyűlési képviselője nem tudott ott lenni a megbeszélésen, de a polgármester továbbra is reméli, hogy kap információkat a kormányzati szándékokról, akár tőle, akár Palkovics Lászlótól, aki másfél hete kijelentette, hogy a kormányzat segíteni fog Ózdon.

„A város mindenre nyitott. Azon dolgozom, hogy az ABB dolgozói a gyár megszűnését követően, akár átképzés után, de helyben, munkához juthassanak”- mondta Janiczak, aki igyekszik önerőből is orvosolni a kialakult helyzetet.

Hozzászólás