Home Hírek A csalókkal sem árt vigyázni a veszélyhelyzet idején

A csalókkal sem árt vigyázni a veszélyhelyzet idején

360
Fotó: MTI/Balázs Attila

Csalók próbálják kihasználni az új típusú koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzetet. Kiberbűnözők, valamint telefonos és házaló csalók is megjelentek már, főként szájmaszkok, orvostechnikai eszközök értékesítésére hivatkoznak, de akár gyorstesztet is felajánlhatnak. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeknek nem szabad bedőlni, és a máskor megszokottnál is óvatosabbnak kell lenni – írja az ozd.hu.

Rengeteg álhír terjed az interneten az új típusú koronavírussal kapcsolatban. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az egyik közösségi oldalon valaki a város lezárásával, karanténnal riogatott, vele szemben eljárás indult. De nemcsak a hamis információk jelentek meg, hanem azok a csalók is, akik valamilyen formában hasznot próbálnak húzni a veszélyhelyzetből. Vannak, akik weboldalakon, e-mailben vagy telefonon kínálnak megvételre maszkokat, fertőtlenítőszereket, orvostechnikai eszközöket, sőt akár gyorsteszteket is.

A koronavírus kimutatására egyébként otthoni gyorsteszt egyelőre nem is létezik, a fertőzöttségről csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet meggyőződni. Aki a jellemző tüneteket, így a magas lázat, fáradtságot, száraz köhögést és nehézlégzést tapasztalja magán, telefonon keresse háziorvosát, a szükséges információk begyűjtése után a szakember teszi meg a szükséges lépéseket.

Nemcsak biztonsági, hanem járványügyi szempontból sem ajánlott idegeneket beengedni lakásunkba, otthonunkba. Fontos azonban betartani az alapvető személyes higiéniás előírásokat, illetve minimalizálni a társas érintkezéseket. A legveszélyeztetettebbnek az idősek számítanak, rájuk kell a leginkább vigyázni.

A csalók tehát az aggodalmat, félelmet kihasználva próbálnak másokból hasznot húzni. Ezt kellő odafigyeléssel, körültekintéssel meg lehet előzni. A máskor is ajánlatos óvintézkedéseket érdemes most is betartani, így nem szabad idegeneket beengedni, internetes vásárlásainkat csak megbízható forrásból bonyolítsuk le, személyes adatainkat elővigyázatosan kezeljük. Aki úgy érzi, csalás áldozatává vált, minél előbb értesítse a rendőrséget.

forrás: ozd.hu

Hozzászólás