Home Hírek A gazdasági akcióterv első lépéseit jelentette be Orbán Viktor

A gazdasági akcióterv első lépéseit jelentette be Orbán Viktor

565
Forrás: internet

A vállalkozói terhek csökkentését és hiteltörlesztési moratóriumot rendel el a kormány – derül ki az Orbán Viktor saját Facebook-oldalán közzétett videóból.

A miniszterelnök először délután háromkor tett rendkívüli bejelentést Facebook-oldalán, amelyen azonban nem volt hang, az M1 szerint a hatalmas terhelés miatt.

A videóban elhangzottak szerint a kormányülésen gazdasági kérdésekkel foglalkoztak, mert a járványügyi és egészségügyi kérdések mellett ezek is fontosak. A világjárvány Orbán szerint ugyanis a munkát is veszélyezteti, ezért olyan kérdésekről döntött a kormány, amelyektől azt várják, hogy a döntésekkel meg tudják védeni a munkahelyeket.

Orbán kiemelte: ezek az első lépések, amelyeket továbbiak követnek a közeljövőben, “szinte minden nap”.

Az első lépések:

  • A magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési köztelezettségét az év végéig felfüggesztik. Ezt javasolta a Magyar Nemzeti Bank.
  • A rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-ig meghosszabbítják.
  • A holnaptól (március 19-től) felvett fogyasztási hitelek thm-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják. Ezt szintén a jegybank javasolta, azzal a céllal, hogy áthidaló kölcsönhöz juthassanak a magánemberek és a vállalkozások az átmeneti nehézségek leküzdése érdekében.

Néhány szektor súlyos gondokkal küzd – emelte ki a miniszterelnök: ilyen a turizmus, a vendéglátás, szórakoztatóipar, sport- és kulturális szolgáltatások és a taxisok munkája.

Ebben a körben is lépéseket tettek:

  • a munkáltatók járulékfizető kötelezettségét elengedik,
  • a munkavállalók járulékát csökkentik: nyugdíjjárulékot nem kell fizetni, egészségügyi hozzájárulást a törvényi minimumra csökkentik, június 30-ig.
  • A kata szerint adózó taxisok átalányadófizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik.
  • A 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetését elengedik, szintén június 30-ig.
  • Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződést nem lehet felmondani, a bérleti díjat nem lehet megemelni.

Döntéseket hozott a kormány a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, hogy a munkaadó és munkavállaló meg tudjon egyezni egymással. Az alaprendeletet ma közzéteszik, a részletszabályokat csütörtökön ismerhetik meg.

A forint, amely a szerdát újabb történelmi mélyponttal indította, a bejelentés után újra gyors tempóban kezdett gyengülni: a 350 forint körüli euróár 16 óra után a 354 forintot közelíti.

forrás: hvg.hu

Hozzászólás