Home Hírek A magyar bankjegyeket is karanténba helyezik

A magyar bankjegyeket is karanténba helyezik

671

A bankjegyek fogdosása hozzájárulhat egy fertőzés terjedéséhez, így többek között a magyar forintot is karanténba helyezik, tisztítják – írja a hvg.hu.

A koronavírus miatt a magyar forintot is tisztítani kell, hogy ne terjedjenek rajtuk a kórokozók – írta meg a hvg.hu, a Ripost cikke alapján.

Már Kínában és Dél-Koreában is karanténba helyezik és speciális eljárással fertőtlenítik a készpénzt, hogy megakadályozzák a felületen megtapadó koronavírus terjedését.

A Magyar Nemzeti Bank most arról számolt be, hogy ők is ilyesmi döntést hoztak.

A jegybank a Ripostnak azt írta, hogy a készpénzforgalomból naponta milliárdos nagyságrendben, zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig “pihenteti”. Azután a megfelelőnek ítélt és kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák, és egy 160-170 Celsius-fok hőmérsékletű alagúton küldik át.

“Az alkalmazott intézkedésnek és a korszerű technológiának köszönhetően a jegybankba befizetett bankjegyek újra kifizetése esetén minimális a kockázata annak, hogy esetlegesen fertőzött bankjegyek kerüljenek a forgalomba” – magyarázták.

Az intézkedésre azért is van szükség, mert az új típusú koronavírus a különféle felületeken eltérő ideig marad fertőzőképes. A fémet például kifejezetten kedveli.

forrás: hvg.hu, ripost

Hozzászólás