Home Hírek Eredményes volt az ABB bezárásához kapcsolódó egyeztetés

Eredményes volt az ABB bezárásához kapcsolódó egyeztetés

1448
Akár több munkahely is létesülhet Ózdon, mint amennyi az ABB bezárásával megszűnik. Ez derült ki azon az egyeztetésen, amely miatt Ózdra látogatott ma dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. A politikus többek közt Riz Gábor országgyűlési képviselővel és Farkas Péter Barnabás alpolgármesterrel ült tárgyalóasztalhoz – írja az ozd.hu.

Újabb egyeztetést tartottak ma városunkban az ABB bezárásával kialakuló munkaerőpiaci helyzet megoldása érdekében. A megbeszélésen részt vett az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára is. Dr. György László többek közt Riz Gábor országgyűlési képviselővel és Farkas Péter Barnabás alpolgármesterrel ült tárgyalóasztalhoz.

Abban mindannyian egyetértettek, hogy a további foglalkoztatást lehetőleg helyben kell megoldani.

Riz Gábor elmondta: ezerkétszáz család jövőjéről van szó. Az eddigi egyeztetések során felmerült a cég meglévő infrastruktúrájának hasznosítása, valamint egyéb ipartelepítési lehetőségek mellett a képzések, átképzések jelentősége is.

„Folyik az Ózdi Szakképzési Centrum megerősítése, amely Kazincbarcikán és Sajószentpéteren is tagintézményt működtet. És nem titkolt szándéka a kormányzatnak, a minisztériumnak, hogy a Szakképzési Centrum vállaljon nagy szerepet abban, hogy az ütemezett elbocsátás keretén belül kikerülő emberek folyamatosan akár képzésbe, akár minimális felkészítésben részt véve el tudjanak helyezkedni újra az elsődleges munkaerőpiacon” – mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

Farkas Péter Barnabás alpolgármester úgy fogalmazott, biztató és eredményes beszélgetésen vannak túl.

A legfontosabb, hogy mindenki saját feladatának megfelelően, de közös céllal, közös akarattal munkálkodjon.

„Nagyon fontos számunkra, hogy annak a személyi állománynak, amely jelenleg az ABB berkein belül dolgozik, igyekezzünk biztosítani a lehetőséget arra, hogy tovább foglalkoztassa őket a majdani vállalat. Az, aki ezzel az igénnyel meg fog majd itt jelenni, és megegyezik majd a jelenlegi tulajdonossal, a jelenlegi foglalkoztatóval” – fogalmazott Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár nagyon fontosnak tartja az ózdiak helyzetét, és azt, hogy a jövőben is helyben találhassák meg a boldogulást.

Dr. György László kiemelte, több céggel is folynak már az egyeztetések.

„Öt vállalkozással állunk kapcsolatban. Ennek az öt vállalkozásnak a munkaerőigénye meg is haladja az ABB gyárban felszabaduló munkavállalók számát. Tehát ha minden sikerül, akkor több munkahelyet tudunk Ózdra hozni, mint amennyi megszűnne az ABB bezárása miatt” – hangsúlyozta dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A politikus ugyan konkrét cégeket még nem nevezhetett meg, de elmondta, van képben olyan multinacionális vállalat, amely a magyar ipari hagyományokra építve végez Európában egyedülálló tevékenységet.

Emellett felmerültek olyan innovatív magyar vállalkozások, amelyek a világpiacra is gyártanak. Kiemelte, hogy igyekeznek a dolgozók képességeihez illeszkedő tevékenységet találni, ám sokaknak a továbbképzés lesz a megoldás. Dr. György László kifejtette, hogy a helyi foglalkoztatási osztállyal közösen megvizsgálták a lehetőségeket, és arra jutottak, hogy a dolgozókat a régió munkaerőpiacán már most is el tudnák helyezni, viszonylag rövid utazási idővel tudnának nekik állást találni. Ugyanakkor hangsúlyozta: az elsődleges cél nem ez, hanem a továbbfoglalkoztatás helyi megoldása, ózdi munkahelyek létrehozása.

forrás: ozd.hu
képek forrása: Riz Gábor

 

Hozzászólás