Home Hírek Hagyományőrző huszáraink elevenítették fel a kápolnai csatát

Hagyományőrző huszáraink elevenítették fel a kápolnai csatát

492

A kápolnai csatát elevenítették fel a hagyományőrzők. Az 1849-es események százhetvenegyedik évfordulójára rendezett eseményen a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület mellett részt vettek többek közt siklósi, tápióbicskei és budapesti csoportok is. A rendezvénynek már másfél évtizedes hagyománya van – írja az ozd.hu.

1849. február 26-án és 27-én vívták a kápolnai csatát. A magyar honvédsereg nem szenvedett vereséget, de a csatatér a császári és királyi csapatok kezén maradt. A százhetvenegyedik évforduló alkalmából idén is újravívták a harcokat Kompolt, Kál és Kápolna községek környékén, méghozzá a Tarna-völgyi Katonai Hagyományőrző és Gasztronómiai Találkozón. A Magyar Honvédvadász Hagyományőrző Csoport már másfél évtizede minden esztendőben megrendezi az eseményt, amelynek Ózdról is vannak visszajáró vendégei. Sőt, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai másokat is motiváltak a részvételre.

A csatajelenetek nagy odafigyelést és felkészültséget igényelnek, ugyanis annak híján veszélyt rejtenek magukban. A látványos küzdelem délelőtt tíz órakor kezdődött, előtte begyakorlást is tartottak a helyszínen. Az ózdiak mellett többek közt Nyíregyházáról, Siklósról, Tápióbicskéről és Budapestről is érkeztek csoportok. A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai március tizenötödikén nemcsak Ózdon, hanem Budapesten is közreműködnek majd az ünnepségeken. A Budai Várban négy huszár képviseli városunkat. Ezen kívül tavaszi emlékhadjárat is lesz, és már folyamatban van a júliusi Görgey-emléktúra szervezése is.

A hagyományőrzők tevékenységükkel a fiataloknak is szeretnének példát mutatni, illetve lehetőséget adni arra, hogy tevékenyen tölthessék el szabadidejüket. Az utóbbi időben az ifjabb korosztályból is egyre többen csatlakoznak, lányok és fiúk egyaránt.

forrás: ozd.hu

Hozzászólás