Home Hírek Ózdon is megnövekedett a gyógyszertárak forgalma – sorban állnak az emberek

Ózdon is megnövekedett a gyógyszertárak forgalma – sorban állnak az emberek

942

Megnövekedett a gyógyszertárak forgalma az egyre terjedő koronavírus-járvány miatt, az utóbbi napokban több patika előtt is kígyózó sorokkal találkozhattak az emberek. A legtöbben maszkokat, fertőtlenítőszereket és egyszerűbb gyógyszereket keresnek. Előbbi két termékből hiány van, és a beszállítók sem tudnak biztatót mondani. Az egyik helyi patika vezetője szerint csak akkor tudjuk megfékezni a robbanásszerű terjedést, ha otthon maradunk – írja az ozd.hu.

Kígyózó sor a gyógyszertár előtt a Városközpontban. Napok óta ez a látvány fogadja azokat, akik a város bármely patikája környékén járnak. A kinti várakozás annak a rendelkezésnek köszönhető, amelyet a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében vezettek be. Ugyanis ez magában foglalja azt is, hogy a betegtérben csak pontosan annyi személy tartózkodhat, ahánnyal a kiszolgáló ablakoknál foglalkozni tudnak az ott dolgozók. Ma délelőtt ugyanez volt a helyzet az egyik bevásárlóközpontban lévő gyógyszerárusító helyen is. Sok-sok ember várakozik recepttel a kezében, vagy éppen anélkül. A gyakorlat szerint sokszorosára nőtt az egyes gyógyszertárak forgalma.

„Az elmúlt néhány nap tapasztalata egyértelműen azt mutatja, hogy a forgalom három-négyszeresére nőtt, de ez nemcsak itt igaz ennél a gyógyszertárnál, hanem országszerte jellemző ez. Az élelmiszer boltokban szintén ez a tapasztalat, pedig most van igazán kirobbanóban, most van exponenciális növekvő pályán a vírusnak a terjedése, most lenne kifejezetten fontos, hogy mindenki elfogadja, hogy otthon kell maradni. Az én olvasatomban ez kötelező jellegű dolog lenne, hogy meg tudjuk fékezni a járvány robbanásszerű terjedését” – mondta a lapnak dr. Szűcs Tamás, a Kamilla Gyógyszertár szakgyógyszerésze.

Dr. Szűcs Tamás elmondta azt is, hogy a hirtelen leterheltség miatt ugyan akadozik a szállítás, de gyógyszerhiánytól nem kell tartani. Az emberek elsősorban immunerősítőket és krónikus szereket keresnek, de ezek mindig elérhetőek lesznek, ezért felesleges raktározni. A szakgyógyszerész hangsúlyozta azt is, hogy az élelmiszerboltok és a patikák a legnagyobb válságban is nyitva lesznek. 

Az intenzív vásárláshullámnak köszönhetően azonban egyéni védőeszközökből, tehát maszkokból, gumikesztyűkből és fertőtlenítőszerekből hiány van. Ebbe a gyógyszertárba is nagyon kevés érkezik, amit kapnak szinte még a saját felhasználásukat sem fedezi, ezért a lakosságot sem tudják megfelelően kiszolgálni. Egyelőre a beszállítók sem tudnak biztatót mondani. Egyéb korlátozás még a megelőzés érdekében, hogy rendszerint délután kettő órakor bezárják az ajtót, és alaposan lefertőtlenítenek mindent a padlótól a polcokig, valamint eltávolítottak minden mozdítható berendezést és eszközt, amelyen megtapadhat a vírus.

forrás: ozd.hu

 

Hozzászólás