Home Hírek Vészhelyzetet rendelt el a kormány

Vészhelyzetet rendelt el a kormány

494
Fotó: Horváth Péter Gyula
Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet rendelt el a kormány szerdai ülésén a koronavírus-járvány miatt, jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a ma délutáni sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely szerint ez a legszélesebb jogosítványokat biztosítja a kormánynak a koronavírus elleni védekezéshez – írja a 444.hu.

A különleges jogrendet az Alaptörvény szabályozza, a következő napokban pedig részletekbe menő kormányrendeletek fognak megjelenni a pontos korlátozásokkal. 

A sajtótájékoztatón több intézkedés is elhangzott:

Az egyetemi oktatást felfüggeszti a kormány, intézménylátogatási tilalom lép életbe csütörtöktől,

a miniszter szerint erre azért van szükség, mert az eddigi fertőzöttek jellemzően ebből a közegből kerülnek ki. Az elmaradt előadások pótlására távoktatást javasol a kormány. Hozzátette, hogy az iskolák bezárását nem látják szükségesnek, mert úgy látják, hogy gyermekeknél nem jellemző a megbetegedés. Gulyás szerint az EU 28 tagállama közül csak 15 záratta be az iskoláit.

Megtiltják a száz főnél nagyobb zárt téri, és ötszáz főnél nagyobb rendezvények megtartását.

Például a moziknak, színházaknak és a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk szerda éjféltől. Az, hogy ez a döntés érinti-e a miséket, egyelőre még nincsen döntés, mondta a miniszter. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egyeztet erről az egyházakkal. 

A kormány beutazási tilalmat rendelt el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból.

Ezekből az országokból külföldiek nem, csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarországra. Utóbbiakra azonban kötelező karatén vár. 

Emellett:

  • felfüggesztik a Határtalanul programot;
  • a külföldi kirándulásokat is megtiltják a diákoknak,
  • a szlovén, osztrák határokon szigorúbb ellenőrzést vezetnek be, az innen érkező vonat- és buszközlekedést leállítják,
  • a kéthetes ingyenes külföldi nyelvtanulási programot egy évvel elhalasztják. 
  • Még az államtitkárok, kormányzati tisztségviselők is csak miniszteri engedéllyel utazhatnak külföldre.

Ezek az intézkedések visszavonásig érvényesek, Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy nem napokról, hanem hetekről, hónapokról lehet szó.

Biztosan jelentős gazdasági kár várható, a recesszió sem kizárt, tette hozzá. A miniszter kérdezték azokról a pletykákról is, melyek szerint az Operatív Törzs Budapest lezárását fontolgatja. „Kacsa” – reagált erre Gulyás, aki szerint ilyesmi fel sem merült a kormányülésen. Hogy a misékre és istentiszteletekre vonatkozik-e bármilyen korlátozás, arról még nem született döntés.

forrás: 444.hu

Hozzászólás