Home Hírek Ebsegítőket oktat az Ózdi Városüzemeltető Intézmény

Ebsegítőket oktat az Ózdi Városüzemeltető Intézmény

435

Folyamatban van az ebsegítők oktatása. A résztvevők az Ózdi Városüzemeltető Intézménynél sajátítják el azt a tudást, ami hozzásegíti őket ahhoz, hogy megfelelő minőségben láthassák el feladataikat városunkban az állatvédelem területén. A program az eb-rendészeti stratégia egyik eleme. Az egyik legfontosabb cél pedig a kóbor kutyák számának csökkentése Ózdon – írja az ozd.hu.

A céltalanul kószáló ebek jelenléte elsősorban a peremkerületekben okoz problémát, de a belvárosban is járkálnak gazdátlan négylábúak kisebb nagyobb bosszúságot okozva ezzel a lakosságnak. Többek közt ennek megoldásában is segíthet az az eb-rendészeti stratégia, amelyet még február 13-án fogadott el a képviselő-testület. Bár a tervezet bevezetésével elsősorban a kóbor kutyák számát szeretnék csökkenteni, a dokumentum tartalmazza egy civil szervezet létrehozását, a hatósági ellenőrzés hatékonyságának növelését és az ivartalanítás kapcsán is vannak benne tervek. Szerepel benne állatvédelmi őrszolgálat bevezetése, de ideiglenes befogadó hálózatot is szeretnének kialakítani.

Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény nagy szerepet vállal a feladatokból. E hónap elején kezdődött el ehhez kapcsolódóan az ebsegítő munkatársak oktatása, amely elméleti és gyakorlati tudás elsajátítását is magában foglalja.

„Jelenleg a program tíz főből áll, négy ebsegítő munkatárs, egy fő adminisztrátor, illetve öt fő technikai személyzet, akik alkotják a csapatot. Most az elméleti oktatást fogják megkapni, ebben minden olyan hasznos anyagokkal foglalkozunk, rendeletekkel, törvényekkel ami az állatvédelemről szól. Erről például a mai napon tanúbizonyságot is tesznek, mert tesztet írnak. Illetve utána kezdődik egy gyakorlati oktatás, amikor első körben még csak a saját terepünkön nézzük meg a kutyákat, ami a fajtára jellemző, vagy éppen betegségek tüneteinek felismeréséről szól” – mondta a lapnak Restás Alexandra, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény foglalkoztatási és szervezési csoportvezetője.  

A közfoglalkoztatási program keretében a résztvevők hasznos ismereteket szerezhetnek többek közt az állattartási szabályok és kötelezettségek betartásáról.

Az oktatás összességében három hétig tart, amelynek keretében olyan előadók is tartanak majd órákat, akik jártasabbak a témában és bővebb információkkal szolgálhatnak például az állatok bőrbetegsége, magatartása kapcsán. Az ebsegítők nemcsak a városban tevékenykednek majd, hanem az Állategészségügyi Telepen is kiveszik a részüket a munkából.

forrás: ozd.hu

Hozzászólás