Home Hírek Nem árt vigyázni, megint trükkös csalókat fogtak Borsodban

Nem árt vigyázni, megint trükkös csalókat fogtak Borsodban

406
Fotó: illusztráció / Forrás: internet

Ismét trükkös csalókat fogtak megyénkben. A gyanúsítottak egy 84 éves idős ember otthonából loptak el több mint egymillió forintot. A sajószentpéteri és ragályi férfiakkal szemben kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás a Miskolci Rendőrkapitányságon. A hatóságok felhívják a figyelmet, hogy legyünk óvatosak, és ne engedjünk ismeretleneket otthonunkba – írja az ozd.hu.

Hétfőn egy összehangolt rendőrségi akción során az egyenruhások három férfira csaptak le Sajószentpéteren, akik a megalapozott gyanú szerint idős embereket tévesztettek meg, és trükkös módszerekkel loptak tőlük pénzt két megyében is. A sajószentpéteri és ragályi gyanúsítottak április 15-én Hernádnémetiben csöngettek be egy 84 éves férfihez, ahol az áramszolgáltató munkatársainak adták ki magukat. A sértettel közölték, hogy túlfizetése van, és jár neki tízezer forint, náluk azonban csak húszezres bankjegy van. A pénz felváltása ürügyén bejutottak a családi házba, ahol megfigyelték, hol tartja a házigazda a pénzét. Ekkor elterelték az idős férfi figyelmét, és elvették a dobozban tárolt több mint egymillió forintot. A három gyanúsítottal szemben jelenleg kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás a Miskolci Rendőrkapitányságon. A jelenlegi járvány miatti veszélyhelyzet mellett érdemes tehát otthonunkban is óvatosnak lenni. Időről időre városunkban is bukkannak fel olyanok, akik próbálják kihasználni mások jóhiszeműségét.

„Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy amennyiben idegen személyek érkeznek, vagy kopogtatnak lakásunk ajtaján, és bármelyik közszolgáltató munkatársainak kiadják magukat, akkor győződjenek meg arról, hogy érvényes eredeti fényképpel ellátott igazolvánnyal igazolják-e magukat, minden esetben írják fel igazolványuk számát, ha pedig gépkocsival érkeznek, akkor a gépkocsinak a rendszámát is, és próbáljanak meg nem áldozattá válni” – mondta a lapnak Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A rendőrség főként az egyedül élő idősek figyelmét hívja fel az ilyen esetek elkerülése érdekében javasolt óvintézkedésekre. Fontos tudni például, hogy a közüzemi szolgáltatók visszatérítést nem visznek házhoz, A hivatalok alkalmazottjai pedig sosem kérnek, vagy vesznek át készpénzt. Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjünk be ingatlanunkba, lehetőleg ne legyünk egyedül, hívjunk át szomszédot, ismerőst vagy közeli hozzátartozót. Emellett még rövid időre se hagyjunk felügyelet nélkül ismeretleneket otthonunkban.

Fontos, hogy amennyiben már bűncselekmény áldozatává váltunk, akkor ne a családtagokat, ismerősöket, hanem elsőként a rendőrséget értesítsük, és haladéktalanul tegyünk feljelentést. Mivel így a hatóságoknak nagyobb esélyük van forró nyomon elkapni az esetleges elkövetőket.

forrás: ozd.hu

Hozzászólás