Home Hírek Informatív testületi ülést tartottak a Polgármesteri Hivatalban

Informatív testületi ülést tartottak a Polgármesteri Hivatalban

481

Informatív testületi ülést tartottak a Polgármesteri Hivatalban. Az egyeztetésen szó esett a járványügyi veszélyhelyzet óta meghozott intézkedésekről, illetve a költségvetést befolyásoló tényezőkről. Kiderült, hogy az átcsoportosításoknak köszönhetően a körülbelül 325 millió forintos hiányból nagyjából 215 millió forintot tudnak majd fedezni. Emellett azonban további lépésekre is szükség lesz – írja az ozd.hu.

A járványügyi veszélyhelyzet márciusi kihirdetése óta, akárcsak más városokban, Ózdon sem tartottak testületi ülést. A helyzet enyhülésének köszönhetően ma délelőtt egy informatív ülés keretében tárgyalt a városvezetés a legégetőbb ügyekről. A költségvetést tekintve szó esett az ABB bezárásának következményeiről, illetve annak jövőjéről. Emellett arról is, hogy városunk másik nagy foglalkoztatója is kockázati tényező lehet a gazdaságot tekintve, és ezt még tetézik az állam által elvont adóforintok.

„Építményadó tekintetében is mintegy mínusz 20 millió forinttal tudunk számolni, amivel kevesebb lesz, illetve a gépjárműadó az kiesik, ami durván 50 millió forint. Tehát ami a bevételi oldalon kiesésre kerül, az durván 325 millió forintra prognosztizálható, nagyon reális számítások alapján” – mondta a lapnak dr. Almási Csaba, jegyző.

A jegyző hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetet tekintve szükség lesz hitelkeretet igénybe venni a stabil, naprakész kifizetések miatt. Emellett a jövő évi költségvetés struktúráját is jelentős mértékben át kell dolgozni. Janiczak Dávid polgármester elmondta, hogy a veszélyhelyzet alatt meghozott átcsoportosításoknak köszönhetően a körülbelül 325 millió forintos hiányból nagyjából 215 millió forintot tudnak majd fedezni.

„Látszik, hogy még olyan további lépésekre van szükség, ami az önkormányzat számára lehetővé teszi, hogy a kötelező feladatait megfelelően biztosítani tudja. Én megkértem minden intézményvezetőt, hogy számoljon azzal, hogy hogyan tud további csökkentéseket létrehozni, racionalizálják a működésüket, ezek folyamatban vannak. Nyilván ezekről a képviselő-testület időben tudni fog, de azt látni kell, hogy jelen pillanatban az önkormányzat nem áll túl jól anyagilag” – emelte ki a lapnak Janiczak Dávid, polgármester.

Dr. Csuzda Gábor a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a buszmenetrend járatainak csökkentésére, az óvodai pedagógusok bérezésére és az intézmények nyitvatartására kérdezett rá.

„Hívott több szülő is, hogy lesz olyan óvoda a városban, amely a kormány intézkedése ellenére mégsem fog kinyitni jövő hét hétfőtől. Példaként hoznám fel a mogyorósvölgyi óvodát, ahonnan több szülő is hívott, hogy számukra azt a lehetőséget ajánlották fel, hogy a Nemzetőr úti óvodába tudják vinni a gyerekeket, amely korántsem megnyugtató számukra, és szerintem a gyerekek számára sem egy jó megoldás” – tette hozzá a lap számára dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Néhány óvoda egyelőre nem tud megnyitni hétfőtől felújítások, vagy pedig az ott dolgozók táppénzen tartózkodása miatt. Azonban arra törekednek, hogy egyre több intézmény tudja mihamarabb fogadni a gyerekeket. Az óvópedagógusok bérezése jelenleg úgy látszik, hogy augusztusig a szerződésben foglaltak szerint marad. A buszjáratok normalizálásán pedig folyamatosan dolgoznak.

forrás: ozd.hu

 

Hozzászólás