Home Hírek Ózdon is eredményes a rendőrség civil autós akciója

Ózdon is eredményes a rendőrség civil autós akciója

670
Fotó: illusztráció / forrás: internet

Ózdon is eredményes a rendőrség civil autós akciója. A cél elsősorban azoknak a szabálytalankodóknak a kiszűrése, akik magatartásukkal balesetet idézhetnek elő. Egy hét alatt ötvenöt jogsértést értek tetten, ezekben az esetekben elsősorban pénzbüntetés és előéleti pont jelentette a szankciót. Hasonló ellenőrzésre a jövőben is rendszeresen számíthatunk a város útjain – írja az ozd.hu.

A rendőrség civil autója több képrögzítő eszközzel is rendelkezik, így lényegében minden irányban fel tudja venni azokat a történéseket, amelyeket a bent ülő rendőrök is látnak. A civil autós akcióra azért van szükség, mert a baleseti statisztikák kedvezőtlenül alakulnak. A rendőrség fontos feladatának tekinti, hogy kiszűrje azokat, akik magatartásukkal baleseteket idézhetnek elő.

„Ezzel a járművel nagyon sok olyan jogsértést fel lehet tárni, amit egyébként a szolgálati gépjárművel nem. Mivel amikor meglátja az átlag közlekedő a rendőrautót, akkor nyilván mindig próbálja betartani a szabályokat. Úgyhogy viszonylag nagyobb számú jogsértést tudtunk tetten érni ezzel a járművel” – mondta a lapnak Rajhóczki Péter, az Ózdi RK Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője.

Egy másik felvételen egy bordó furgon sofőrje követett el szabályszegést, ugyanis nem volt bekötve a biztonsági öve. Az akció során ez volt a leggyakoribb kihágás, összesen huszonkét büntetést szabtak ki hasonló okból. De sok közlekedő megsértette az elsőbbségadás, illetve a kanyarodás szabályait is.

Szintén gyakori kihágást jelent a vezetés közbeni telefonálás. A civil autós akció keretében egyetlen hét alatt összesen ötvenöt kihágást rögzítettek a kamerák. Az akciót a Közlekedésrendészeti Osztály vezetője eredményesnek értékelte, és elmondta, a jövőben rendszeresen számíthatnak majd a helyiek hasonló ellenőrzés-sorozatra. Ezek nemcsak az autósokat célozzák, hanem minden közlekedőt. A statisztikák szerint egyébként a vezető baleseti okok az abszolút és relatív gyorshajtás, az elsőbbségadás és előzés, valamint a kanyarodás szabályainak megsértése. A szabálytalankodók a pénzbüntetés mellett előéleti pontokra is számíthatnak, a jogosítványt tizennyolc pont összegyűjtése után vonják be.

forrás: ozd.hu

 

Hozzászólás