Home Hírek Rendhagyó módon emlékeztek Trianonról

Rendhagyó módon emlékeztek Trianonról

579

Rendhagyó módon emlékeztek meg városunkban a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójáról. Idén a veszélyhelyzet miatt nem tartottak rendezvényt, ehelyett az ózdiak egy televíziós műsort láthattak 16 óra 32 perctől. Ebben többek közt Janiczak Dávid polgármester emlékezett meg a magyarság jelentős részének elvesztéséről – írja az ozd.hu.

Száz éve annak, hogy aláírták a trianoni békeszerződést, amivel hazánk akkori területének kétharmadát elvesztette, és ezzel együtt jelentős számú magyar ember került más országok fennhatósága alá. Erről a napról, 1920. június 4-ről minden évben megemlékeznek városunkban, most azonban a veszélyhelyzet miatt az ózdiak egy televíziós műsort láthattak 16 óra 32 perctől – pontosan akkor, amikor 100 éve ezen a napon aláírták a diktátumot. Janiczak Dávid polgármester a veszteségekről beszélt, de a határokon túl élő magyarokról is szólt.

„Eltelt száz esztendő, és ma, 2020-ban, ezen a fájdalmas évfordulón, amikor egy nemzet gyászol határokon átnyúlóan, mégis határon belül, elmondhatjuk, hogy honfitársaink nemzetiségi elnyomást, kizsákmányolást, üldöztetést egy évszázadon át elszenvedve még mindig magyarok, még mindig magyar szó hagyja el ajkukat, magyarul írják le gondolataikat, magyarul gondolkodnak, magyarul mesélnek és magyarul élnek, magyarul álmodnak! Példa az elszakított magyarság előttünk kitartásban, nemzeti öntudatban. Mert a magyar vért kiontani lehet, de kiirtani soha!” – hangsúlyozta a lapnak Janiczak Dávid, polgármester.

A polgármester beszéde után Szőke Gábor plébánost láthatták a nézők. Hazánkért és egész magyar nemzetünkért könyörgött.

„Urunk! Te azt mondtad, hogy a téged szeretőknek minden a javukra válik. Ennek tudatában az egységért és a kiengesztelődésért imádkozunk. Add, hogy megőrizzük az egységet azokkal a magyarokkal, akikkel összeköt a közös hit, a kultúra és a történelem, és akik Magyarországon vagy országunk határain túl élnek” – mondta a lapnak Szőke Gábor, plébános.

A könyörgés után egy kulturális műsor következett, amely az első világháborúba és az azutáni időkbe repítette vissza a nézőket. A többszereplős produkcióban versek, idézetek is elhangzottak.

A diktátum aláírásának időpontjában, 16 óra 32 perckor megszólalt a gyári duda, és a Trianon Emlékparkban egy spontán megemlékezés alakult ki. Fazekasné Szabján Erika verset és beszédet mondott, valamint az Ózdiakért és Ózdért Egyesület és több civil csoport tagjai koszorúkat helyeztek el a turulmadár szobrának talapzatánál.

forrás: ozd.hu, Janiczak Dávid/Facebook

Hozzászólás