Home Hírek A gyógynövénykertészet nyílt napja is sikeres

A gyógynövénykertészet nyílt napja is sikeres

645
Kép forrása: Pataki Mara

A levendulásban megrendezett nyílt napok után nagy érdeklődés övezi a gyógynövénykertészetbe meghirdetett díjtalan sétákat is. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai másodszor szervezték meg a lehetőséget. Idén már kicsit kibővítették a napok számát, valamint ezen belül négy alkalommal várják az érdeklődőket. A kertészet folyamatosan fejlődik. A kilátogatók megismerkedhetnek a több mint száz telepített fajtával, és képet kaphatnak azok felhasználásáról is. Ma is várják a résztvevőket – írja az ozd.hu.

Múlt héten a Győzelem úti levendulásban meghirdetett nyílt napoknak olyan sikere volt, amelyre a szervezők sem számítottak. Több mint félezren látogattak ki a lilával borított hegyoldalra öt nap alatt. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai ezzel az eseménnyel párhuzamosan meginvitálták a lakosságot a Bolyki temető felett található gyógynövénykertészetükbe is egy-egy sétára. Így a héten kedden, szerdán és csütörtökön is lehetőségük van az érdeklődőknek betekintést nyerni a természet kincstárába.

Kép forrása: Pataki Mara

Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője kalauzolta a kilátogatókat. Egyébként az első nyílt napot itt tavaly tartották, az akkori érdeklődés motiválta őket arra, hogy idén is hasonló keretek között lehetőséget biztosítsanak a körülnézésre a mintegy két hektáros területen.

„Sokan jöttek ki, akik kijöttek gyakorlatilag mindenki azt mondta, hogy nagyon jó volt itt, gyönyörű a terület, szépek a növények, érdekes dolgokat tudtak meg a bemutató során, és ezért hívtuk életre az idei rendezvénysorozatot most már. Hiszen most már három napról van szó, három délutánról. Ugyanebből az apropóból, minél többen jönnek, annál többen tudják megismerni a gyógynövényeket, azok felhasználási módjait, hatását, és annál szélesebb körben tudják használni a saját egészségük érdekében” – emelte ki a lapnak Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.

Kép forrása: Pataki Mara

Tegnap délután is többen összejöttek a kertészetben. Babinka Piroska azt mondja, gyűjti és használja is a gyógynövényeket, valamint néhány fajtát otthonában is gondoz.

„A természetet, a gyógynövényeket és a fűszernövényeket nagyon szeretem, és most azért jöttem el, hogy amit még nem ismerek, azt is megismerjem” – mondta a lapnak Babinka Piroska.

Kép forrása: Pataki Mara

A bemutató séta mellett újdonságokkal is várták a helyieket. Így többen is megnézhették és megszagolhatták a szekrénybe zárt illatokat. A fiókokban tárkony, macskamenta és még számos más fűszernövény is helyet kapott szárított formában. Valamint bárki végiglapozgathatta a gyógynövényes nagy könyvet is, amelyben az egyes virágok képe mellett leírások is olvashatóak. Vásárolni is lehetett. Az asztalokon helyet kaptak a levendulazsákok, olajak és egyéb más termékek is, amelyeket természetesen az intézmény munkatársai gyártottak. Aki szeretne, még július másodikán, vagyis csütörtökön is kilátogathat a helyszínre. Délután négy időpontban, azaz kettő, három, négy és öt órától is csatlakozhat valamelyik csoporthoz. Bejelentkezni a 06-48/471-422-es telefonszámon lehetséges, de nem kötelező.

forrás: ozd.hu

 

Hozzászólás