Home Hírek Öko programokkal színesítik az Erzsébet-tábort a Vasvárban

Öko programokkal színesítik az Erzsébet-tábort a Vasvárban

817

Öko programokkal is színesítik az Erzsébet-tábort a Vasvár Úti Általános Iskolában. Ehhez kapcsolódóan a tanulók többek között növényeket ültettek az iskola udvarán. Ehhez hasonló feladatok a hét többi napján is lesznek. Így például szerdán a fiatalok mozgással kapcsolatos képeket festenek majd – írja az ozd.hu.

Sziklakerti- és fűszernövényeket ültettek az Erzsébet-táborban részt vevő tanulók a Vasvár Úti Általános Iskola előtti fás területen. Ez azonban csak egyike azoknak a programoknak, amelyek a júniusban elnyert ökoiskola címhez kapcsolódnak. Így a héten többek között aszfaltot is festenek. Ennek során a gyerekek olyan képeket készítenek majd, amelyek ugrálásra, vagy egyéb szabadtéri játékokra ösztönzik őket. Az egészséges életmódra nevelés szintén a program része. Az újrafelhasználás fontosságát kiemelve pedig egy felirat is készül majd műanyag kupakokból. A projekt mindezeken kívül további fontos elemeket is magában foglal.

„Természetesen ide tartozik az adományozás is, hiszen ennek a programnak a része nemcsak az egészségtudatosság, és a környezet megbecsülése, hanem a szociális érzékenység is. Tehát adományokat is gyűjtöttünk, mind az állatmenhely számára, mind pedig rászoruló gyerekek számára is” – mondta a lapnak Maruzsi Henrietta, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

Az ökoiskola cím megszerzésének ötlete még tavaly szeptemberben született meg. Ez részben annak köszönhető, hogy az intézmény tanulói már a korábbi években is részt vettek olyan programokban, amelyek többek között környezetünk megóvásával, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával kapcsolatosak. A feladatok összehangolásának és végrehajtásának érdekében tavaly ősszel egy pedagógusokból, és technikai dolgozókból álló öko csoportot is létrehoztak. Ezen kívül egy egy évre szóló munkaterv is készült, amelynek alapján a feladatokat végrehajtják. Ennek megvalósítását azonban a járvány nagyban befolyásolta, így például a faültetést is korábbra tervezték. A gyerekek ennek ellenére lelkesek, sokan pedig nemcsak itt, hanem otthon is részt vesznek környezetük szépítésében.

„Nagyon szeretem a növényeket. Most kezdünk egyre több növényt ültetni anyukámmal is, és nagyon szépek” – nyilatkozta a lapnak Batu Liliána.

A környezet szépítésén kívül természetesen egyéb programokkal is igyekeznek tartalmassá tenni a gyerekek szabadidejét. Így a múlt héten indult Erzsébet-tábor résztvevői sok élménnyel gazdagodhatnak.

„Nagyon jó volt, mentünk moziba is. Elmentünk az ózdi tóhoz, kisétáltunk. Láttunk kacsákat, ettünk fagyit. Úgyhogy jó volt” – fogalmazott a lap számára Szilágyi Annamária Zsófia.

Az iskola pedagógusai a művészeti nevelésre is nagy hangsúlyt fektetnek, így a gyerekek ma például aszfaltrajzokat is készíthettek.

gy témakörhöz kapcsolódik. Ez a hét a kalózokról szól. Úgyhogy ennek jegyében telnek a különböző kézműves foglalkozások, és a különböző szabadidős programok. A mai nap ezen kívül moziba is el fognak látogatni, illetve a holnapi napon a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba, illetve a héten látogatást tesz hozzánk a Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület, és különböző gyalogtúrákat is szervezünk” – emelte ki a lapnak Kozupné Tóth Bianka, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

A projekt egyes elemeinek megvalósításához anyagi erőforrásokra is szükség volt, amit kezdetben önerőből próbáltak előteremteni. Időközben azonban külső támogatás is érkezett. Így például a szülők növényekkel járultak hozzá az iskola aulájának szépítéséhez, az elképzelések megvalósítását pedig helyi vállalkozók és önkormányzati képviselők is segítették. Ózdon egyébként a Vasvár Úti Általános Iskolán kívül korábban a József Attila Gimnázium is elnyerte a címet. A Bolyky Tamás Általános Iskola pedig 2016 óta tudhatja magáénak az Örökös Ökoiskola elismerést.

forrás: ozd.hu

Hozzászólás