Home Hírek FÉLMILLIÓ BLICCELŐ AUTÓS A FIZETŐS UTAKON 2015-BEN, 2016-BAN PEDIG 2 HÓNAP ALATT...

FÉLMILLIÓ BLICCELŐ AUTÓS A FIZETŐS UTAKON 2015-BEN, 2016-BAN PEDIG 2 HÓNAP ALATT 22 MILLIÁRDOT HOZTAK A MATRICÁK AZ ÁLLAMNAK

1448
Algyő, 2007. április 2. Az Állami Autópályakezelő Zrt. munkatársai megkezdték a matricák meglétének ellenőrzését az április elsejével fizetősnek nyilvánított Szegedről Hódmezővásárhely felé vezető 47-es úton. MTI Fotó: Németh György

FÉLMILLIÓ BLICCELŐ AUTÓS A FIZETŐS UTAKON 2015-BEN, 2016-BAN PEDIG 2 HÓNAP ALATT 22 MILLIÁRDOT HOZTAK A MATRICÁK AZ ÁLLAMNAK

Míg van aki bliccelt az elmúlt évben,  addig 2016 első két hónapjában mintegy 22 milliárd forintos bevételt jelentettek az útdíjas matricák az államnak.

 

 

Mintegy félmillió esetben indított pótdíjas eljárást az útdíjszedő a fizetős utakon közlekedőkkel szemben, az esetek 78 százalékában azért, mert az autósok nem váltották meg az e-matricát – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. az MTI érdeklődésére kedden.

 

 

A tájékoztatás szerint a tipikus felhasználói hibák között továbbra is előkelő helyen szerepel a díjkategória és a rendszám tévesztés. Előbbi az esetek 22 százalékában, utóbbi a belföldi járművek esetében nagyjából 15 százalékban fordul elő, igaz, ez utóbbit utólag, a pótdíjfizetési felszólítás kézhez vételét követően is korrigálhatja az autós a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban, legfeljebb 3 karakter eltérésig.
Az előző évhez képest néhány tized százalékkal megemelkedett számú pótdíjas ügyek jelentős része az e-matricás és e-útdíjas ellenőrzési rendszerek integrációjának köszönhető. A NÚSZ tavalyi fejlesztéseivel az ellenőrző pontokon található kamerák egyszerre képesek az e-matricás és HU-GO e-útdíj rendszerben is ellenőrizni az úthasználati jogosultságot, így olyan helyeken is megvalósul a kamerás adatgyűjtés, ahol erre korábban a technikai feltételek nem voltak adottak.
Tovább javult a területi lefedettség, és 26 százalékkal több gépjárművet ellenőriztek, mint egy évvel korábban. A fix kamerák által feltárt esetek 18 százaléka az M5 autópályán, 6-6 százaléka az M2 és M6 gyorsforgalmi utakon történt.
A 110 fix ellenőrző kapu mellett a NÚSZ 45 mobil adatgyűjtő járműve a nap 24 órájában, összesen mintegy 500 mérőhelyen végezhet díjellenőrzést. A 6 mobilcsoportos egységgel pedig helyszíni megállításos ellenőrzés keretében vizsgálják az úthasználati jogosultságot éves szinten több mint 2 ezer műszakban.
Tovább javult a pótdíjak nemzetközi behajthatósága is, a NÚSZ nemzetközi behajtó irodákon keresztül 21 országban, köztük Ausztriában, Németországban, Nagy Britanniában, Olaszországban, Lengyelországban, Szlovákiában, és hamarosan Romániában tud eljárni a bliccelőkkel szemben, ennek köszönhetően tavaly jelentős mértékben, 25 százalékkal nőtt a külföldi behajtásra átadott pótdíjas esetek száma, mely az összes 2015-ös eset 28 százalékát jelenti. A külföldi bliccelőkkel szembeni fellépés hatékonyságát a NÚSZ szerint júl mutatja az, hogy a cég partnerei már peresítettek és nyertek ügyeket Németországban, Ausztriában, Angliában is.

 

 

Ezen túlmenően pedig a Világgazdaságnak nyilatkozó Kibédi-Varga Lajos (a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szóvivője) azt mondta: A vártnál jobban alakulnak az e-matrica-bevételek az első csaknem két hónap eredményei szerint.

 

Amint arról a HVG is beszámolt: 2016. február 25-ig 2,373 millió e-matricát értékesítettek, csaknem 12 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában.

Hol itt a csattanó?

A megyei matricát tavaly év elején vezették be. Nemrég vont a HVG mérleget, a megyei matrica miatt érdemi pluszbevétele lett az államnak – hiába is hitegette a lakosságot azzal, hogy a megyei matrica miatt nem kell többet fizetniük az autósoknak.

forrás: videk.ma

Hozzászólás