Home Hírek Hamarosan drágul a kenyér és a liszt

Hamarosan drágul a kenyér és a liszt

1749

Hamarosan drágul a kenyér és a liszt, írta a Világgazdaság.

Az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedése, valamint az afrikai sertéspestis-járvány megelőzésével kapcsolatos intézkedések miatt a malmok január végétől körülbelül 3-5 forinttal növelik a liszt kilónkénti árát, ennek eredményeképpen a pékségek pedig 10-15 százalékos emelést terveznek a következő hetekben.

A lapnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az emelési kényszer tényezői közül a legfontosabb az alapanyag ára. A tavalyi jó átlagos termés minőségét 2010 után ismét nagyban befolyásolta a fuzárium nevű gombafertőzés jelenléte, mert keresni kell azokat a tételeket, amelyek megfelelnek az egészséges termés követelményeinek. Emiatt már magasabb árat kell fizetni a búzáért.

Fülep Zsolt, a Magyar Pékszövetség alelnöke szerint a sütőipari termékek ára nem elsősorban a lisztár-növekedés miatt fog emelkedni, hanem a villamos energia és a gáz árának növekedésével és a bérnöveléssel. Emellett olyan alapanyagok árának emelkedésével magyarázta a drágulást, mint a csehországi tejpor, amely a múlt év eleji 600 forint után már 950 forintba kerül.

forrás: Világgazdaság

kiemelt kép: internet

Hozzászólás