Home Hírek Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei

Szigorodtak a Babaváró hitel feltételei

1211

Tegnap a kormányhoz közeli médiumok attól voltak hangosak, hogy Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere cserbenhagyta a helyi családokat, mikor a városvezetés megszüntette a családalapítást elősegítő támogatást. Ezzel szemben most a kormány is jócskán szigorított a Babaváró hitelen – a bankmonitor.hu cikke szerint.

Szigorodott az elvárt, legalább 3 éves Tb jogviszonyra vonatkozó előírás. Ez azokat érintheti hátrányosan, akik a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatják vagy folytatták a tanulmányaikat. A változtatás következtében előfordulhat, hogy aki tavaly még jogosult volt Babaváróra, 2020-ban már nem.

A Babaváró hitel egy igen kedvező hitelkonstrukció is lehet, ugyanis a futamidő alatt születendő gyermekek számától függően kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat hozzá. A támogatások miatt azonban számos jogszabályi feltételt is teljesítenie kell az igénylőknek. Ezek közül január 1-elsején az elvárt, legalább 3 éves társadalombiztosítási (Tb) jogviszonyra vonatkozó elvárás változott meg, ami eddig is az egyik legnehezebben megugorható akadálynak bizonyult.

A Babaváró hitelre vonatkozó kormányrendelet nem változott, az igénylő házaspár legalább egyik tagjának 3 éves folyamatos Tb jogviszonnyal kell rendelkeznie, amiből az utolsó 180 napnak magyar munkaviszonyból kell származnia. Ugyanakkor az elfogadható jogviszonyok köréből kikerült egy elem, 2020. januárjától nem minősül biztosítottnak a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában tanulmányokat folytató tanuló. Vagyis a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban eltöltött évek a továbbiakban nem számítanak bele a 3 éves jogviszonyba.

Mi felel meg a Tb jogviszonynak?

– Munkaviszony*
– Álláskeresési támogatás
– Egyéni vállalkozó*
– Társas vállalkozó*
– Megbízási szerződés*
– Egyházi szolgálati jogviszony*
– Mezőgazdasági őstermelő*
– Felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytató személy
– Más állam társadalombiztosítási rendszerében biztosított személy

(*Az utolsó 180 napos időszakban is elfogadhatók.)

Folyamatos jogviszonynak számít, ha maximum 30 nap telik el két Tb jogviszonyra jogosító tevékenység között. Emellett az is elfogadható, ha a felsőoktatási tanulmányok befejezését követő 6 hónapon belül talál munkát az igénylő. Viszont a közfoglalkoztatási jogviszonyból maximum egy év számítható be.

Az utolsó 180 napra szigorúbb szabályok érvényesek, abban az időszakban kizárólag a vállalkozói és alkalmazotti jogviszony fogadható el.

A cikk egy példát is hoz a változásra: Az a fiatal pár, melynek egyik tagja 2017. decemberéig szakiskolában folytatott tanulmányokat, azóta pedig folyamatos, alkalmazotti munkaviszonya van, tavaly év végéig megfelelt a Babaváró Tb jogviszonyra vonatkozó előírásainak, míg 2020. januárjától már nem lesz csak 2 éves Tb jogviszonya, emiatt nem lesz jogosult a támogatásra.  

forrás: bankmonitor.hu, hvg.hu
kiemelt kép: internet

 

Hozzászólás