Home Hírek Borsodbótai pincébe látogattak a Táblai Borverseny szervezői

Borsodbótai pincébe látogattak a Táblai Borverseny szervezői

514

Pincelátogatáson vettek részt a Táblai Borverseny szervezői. Most Borsodbótán vendégeskedtek, és természetesen megkóstolták az egyik nevező borait. A program már jó ideje hagyományos része a verseny előkészületeinek: nagy szerepet játszik a jó barátságok kialakulásában, és a résztvevők borkészítéssel kapcsolatos tippeket, trükköket is megosztanak egymással – írja az ozd.hu.

A gazda, Bartus Lajos üdvözölte a Táblai Borverseny szervezőit borsodbótai pincéjénél. Ezek az alkalmak hagyományos részét képezik a versenyek előkészületeinek, idén pedig már negyvenkilencedszer mérik össze borkészítési tudományukat a helyi és környékbeli nevezők. Bartus Lajos kizárólag saját szőlőjét használja fel a nedűkhöz, mintegy tizenhatfélét, így fehér és vörösbort is kóstoltak a pincelátogatáson résztvevők. A tulajdonos azt is elárulta, hogy mi a jó bor titka.

„A hordók tisztán tartása nagyon lényeges. Ha rossz hordóba beleteszik a jó bort, azt el lehet dobni. Sokszor, amikor borversenyen is járunk, már meglátom a pohárban némelyiket, hát az már nem jó. Tisztán kell tartani az edényeket. Mint amikor az asszony mosogat otthon, nem mindegy, milyen vízben, hogy lötyköli-e, vagy szépen rendbe teszi az edényeket. Itt is a fahordók lényege, hogy tisztán legyenek. Akkor a bor biztos, hogy jó” – mondta a lapnak Bartus Lajos, a Táblai Borverseny nevezője.

Így tehát hordóból lopóba, lopóból pohárba kerül a bor. A gazda és a vendégek ilyenkor azt is megbeszélik, hogy ki milyen szőlőből és hogyan készíti el a nedűt, emellett praktikákat is elleshetnek egymástól. Ezek az alkalmak az ízlelgetésen kívül természetesen a jó kapcsolatok kiépítésének alappillérei is, hiszen nem csak a bor kerül szóba: a résztvevők élettapasztalataikat is megosztják egymással.

A szervezők így hívogatják a versenyre Ózd és a környék borkészítőit. Ezzel még nem ért véget az előkészületek sora, hiszen két hét múlva kolbászt töltenek: hagyományosan ez az étel kerül az asztalra a borversenyen, amelyet idén február 21-én rendeznek meg.

forrás: ozd.hu

 

Hozzászólás