Home Egyéb Stabil az ózdi költségvetés – elfogadták 2020 büdzséjét

Stabil az ózdi költségvetés – elfogadták 2020 büdzséjét

994

Másfél órás tanácskozás keretében fogadták el az Önkormányzat költségvetését. Nincs tartozás, kifizetetlen számla, hitel, a bevételi és kiadási oldal egyensúlyban van. Minden kötelező feladatát el tudja látni a város, és a tavalyihoz hasonlóan az önként vállalt feladatok is teljesülnek.

Janiczak Dávid polgármester a Facebook oldalán számolt be a költségvetés elfogadásáról:

“Már a tavalyi év végén előrelátó gondos biztonsággal kezdtük meg a költségvetés tervezését. Az idei évi bevételi és kiadási oldalt továbbra is egyensúlyban tudjuk tartani, még a gyárbezárás hatását figyelembe véve is. Jut pénz a korábban már megszokott keretek feltöltésére, önerős fejlesztésekre és tartalék képzésre is. Így az intézményrendszer teljeskörű működtetése mellett, önként vállalt feladatként a sportot, kultúrát, egyházakat, rendőrséget, nyilvánosságot, busz közlekedést, civil szervezeteket, környezet- és állatvédelmet is támogatni tudjuk, megtartottuk minden képviselő körzeti keretét, valamint tervezve van útfelújítási keret és városrehabilitációs keret is. Azonban meg kell érteni, hogy az Önkormányzat nem jótékonysági szervezet, hanem egy szoros jogszabályok alapján működő közigazgatási szerv, és meg van határozva mik azok a feladatok amik prioritást kell élvezzenek, és az önként vállalt feladatok nem okozhatják a kötelező feladatok rovását.

Az állam az általa kijelölt kötelező feladatokra szükséges forrást teljes mértékben nem biztosítja, azt mi a saját adóbevételeink terhére egészítjük ki, úgy hogy még abból is
elvon idén 355 millió Ft-ot, valamint a befizetett gépjárműadó 60%-át.

Mindezek ellenére, míg nálunk nagyságrendekkel nagyobb bevétellel rendelkező városok több tízmilliárdos adóságot örököltek, és azokkal küzdenek, Ózd minden nehézség ellenére is stabilan működik, kifizetetlen számlánk, tartozásunk, hitelünk NINCS!

Azonban a következő évekre való tekintettel el kell kezdeni a működés racionalizálását, amely a következő hónapok egyik legfontosabb feladata lesz, hogy hosszú távon is stabil lábakon álljon az Önkormányzat gazdálkodása, a költségvetés kitettségét csökkenteni tudjuk.

A FIDESZ-KDNP frakcióval még az előterjesztés kipostázása előtt egy héttel egyeztetést kezdeményeztem, melytől azt vártam, hogy tényleges módosító javaslataikat megtéve be tudjuk azokat építeni a költségvetésbe. Többszöri időpont egyeztetési kísérlet után sem érkezett azonban vissza a javaslatokkal frakcióvezető úr.

A mai ülésen két levelet nevezett javaslatnak, melyekben a körzeteikben lévő fejlesztési elképzeléseiket írták le gondolatjelekkel, összegek nélkül. Egy módosító javaslatnak tartalmaznia kell a célt, a forrás megjelölését (hogy honnan csoportosítja át) és az előirányzott összeget is. Nagyon sajnálom, hogy nem hajlandóak együttműködni és javaslataikat nem tették meg, már ha egyáltalán lettek volna. Bizonyára könnyebb csak hibáztatni és mondatokat gyártani.”

Hozzászólás