Home Hírek Kiöntött a szennyvíz az illegális rákötés miatt

Kiöntött a szennyvíz az illegális rákötés miatt

975

Illegálisan rákötöttek a Budai Nagy Antal utcában a még üzemen kívüli csatornahálózatra. Ennek eredményeként kedden az egyik akna alól nagy mennyiségű szennyvíz tört elő. A kivitelező cégnek a területen élők azonnal jelentették a problémát, így hamar megkezdődhetett a hiba elhárítása. A szakasz hivatalos átadásáig szigorúan tilos csatlakozni a rendszerre – írja az ozd.hu.

Városunkban tíz úgynevezett célterületen folyik a szennyvízberuházás. A megvalósítás befejezési határideje ez év december 31-e. Eddig csupán Tábla térségében kezdődtek meg a hálózatra csatlakozások hivatalosan. A Budai Nagy Antal utcában valaki, vagy valakik azonban türelmetlenek voltak, és idő előtt rákötöttek a rendszerre. Ez azért probléma, mert bár a csatornaszakasz már kiépült az érintett részen, de az jelenleg nem üzemel, hiszen annak vége nem csatlakozik a gerincvezetékre. Kedden lakossági bejelentést kapott a területen tevékenykedő kivitelező cég képviselője, miszerint az itt található egyik akna környékéről nagy mennyiségű szennyvíz folyik az úttesten, valamint árokban. Bíró Ferenc azt mondja, több módon is ki lehet deríteni az illegális rákötés helyszínét.

„Vagy megtaláljuk a rákötés nyomait, vagy ha ez nem lehetséges, mert idézőjelbe téve „ügyes volt” az elkövető, akkor viszont a szolgáltatónak van olyan lehetősége, hogy az ebben az utcában lakóknál úgynevezett vízmérleget állít fel. Ennek az a lényege, hogy a bejövő vízmennyiséget összehasonlítja a szippantott szennyvízmennyiséggel, és ott, ahol nagy lesz a különbség, nyilvánvaló lesz, hogy ott valahogy illegálisan eltüntették a szennyvizet. Tehát nem muszáj tetten érni, így is ki lehet számítani, hogy ki az, aki nem tud elszámolni a szennyvízzel” – mondta a lapnak Bíró Ferenc, a Mészáros és Mészáros Kft. projektvezetője.

A projektvezető hozzátette, hogy a hibaelhárítást azonnal megkezdték, és kiszippantották a felgyülemlett nagy mennyiségű szennyvizet, de ennek költségét valószínűleg rá fogják terhelni arra, aki illegálisan rákötött. Ez a cselekedet szabálysértésnek minősül.

„Az illetékes szervek a megfelelő szankciókat ki fogják az irányukba szabni. Hiszen csak így lehet azt a fajta helyzetet elkerülni, amely most itt ezen a célterületen megtörtént. Én arra kérném a lakosságot, hogy mindenki legyen türelemmel, meg fogják őket hivatalosan keresni. Konkrét időpont megjelölést fognak kapni, hogy mikor történhet meg a rácsatlakozás. Addig mindenkit óvva intek attól, hogy szabálysértést kövessen el, és rácsatlakozzon erre a még nem elkészült hálózatra” – hangsúlyozta a lapnak Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Ezt a részt, Ráctag térségével kiegészülve Belváros 1-nek nevezi a kivitelező. A tervek szerint itt májusban egy úgynevezett rész-műszaki átadást bonyolítanak le. Ezt követően pedig a szolgáltató, vagyis az ÉRV Zrt. megkeres majd mindenkit levélben, amelyben felvázolja a pontos teendőket. Addig viszont szigorúan tilos rákötni a rendszerre.

forrás: ozd.hu

 

Hozzászólás