Home Hírek Tragikus baleset áldozataira emlékeztek az ózdiak

Tragikus baleset áldozataira emlékeztek az ózdiak

925

Harminc évvel ezelőtti tragikus balesetre emlékeztek ma délután a Gyári temetőben. Az Ózdi Kohászati Üzemek acélművében 1990-ben bekövetkezett robbanás következtében tizenhárom fiatal ózdi, illetve Ózd környéki kohász vesztette életét. A kerek évforduló alkalmából a résztvevők nemcsak előttük, hanem a gyár teljes fennállása alatt üzemi balesetben elhunytak előtt is lerótták tiszteletüket – írja az ozd.hu.

Harangszóval és fújással vette kezdetét az a megemlékezés, amelyen a résztvevők az Ózdi Kohászati Üzemek acélművében bekövetkezett baleset áldozatai előtt tisztelegtek. Az önkormányzat által szervezett eseményen az elhunytak hozzátartozóin, egykori munkatársain kívül a város vezetői is megjelentek. A január óta újra hallható gyári duda megszólalását és a Szózatot követően Farkas Péter Barnabás, Ózd város alpolgármestere tartotta meg beszédét.

„1990. március 3-a örökre az ózdi történelem részévé vált. Ennek a napnak soha be nem gyógyuló sebe van. Azon a napon is úgy kelt, készült munkába tizenhárom férfi, mint bármely más napon. Várta őket a gomolygó füstfelhőbe burkolózó, örökké morgó hangot kiadó gyár. Várta őket a már ezerszer átélt műszak, várták a kollégák, várták az ismerős szagok és mozdulatok. Minden olyan volt, mint máskor. És egy szempillantás alatt semmi nem volt olyan, mint máskor. A bajnak nem volt előjele. Az a szörnyűséges szombat azonban sok család életét tette tönkre” – fogalmazott beszédében Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

Több olyan hozzátartozó is megjelent a megemlékezésen, akik közül sokan már nem élnek városunkban, emlékeik és fájdalmuk azonban örökre ideköti őket. Egyikük feleségével érkezett. Ő a bátyját veszítette el, aki több mint húsz évig dolgozott a gyárban.

„A bátyámnak egy gyereke, egy tizennégy éves gyereke maradt egyedül. Előtte másfél évvel meghalt a felesége is sajnos” – mondta Kokk István.

A rokonokon, barátokon kívül az Ózdi Acélművek Kft., a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés, az Országos Magyar Bányász-Kohász Egyesület képviselői is jelen voltak. A megemlékezés szervezésében Bokor Sándor vett részt, aki huszonöt éven át dolgozott az Ózdi Kohászati Üzemeknél.

„Ez az esemény különlegesnek mondható, hiszen harminc évvel ezelőtt történt ez a szörnyűség, ez a tragédia. A megemlékezés módja az hasonlít az elmúlt időszakokéhoz, hiszen ilyenkor mindenki a gyász napját üli meg, ilyenkor van az emlékezés napja. Ilyenkor a kohászok, az öntészek az egész országon kitűzik a fekete zászlót, a lobogót és emlékeznek erre a szörnyű balesetre” – emelte ki a lapnak Bokor Sándor, az ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének tagja.

A megemlékezésen az Ózdi Városi Vegyeskar és Szaka Attila is közreműködött. Ezen kívül a különböző felekezetek képviselői hívták közös imádságra a résztvevőket. A koszorúk elhelyezése és a Silencio elhangzása után a meghívottak az egyik helyi étterembe vonultak át, ahol dr. Grega Oszkár visszaemlékezéseit hallgatták meg. A nap zárásaként valamennyi meghívott átvehette azt az emlékalbumot, amelyet erre az alkalomra adott ki Ózd Város Önkormányzata.

forrás: ozd.hu

 

Hozzászólás