Home Hírek Folyamatos és biztosított hazánkban az élelmiszer-ellátás

Folyamatos és biztosított hazánkban az élelmiszer-ellátás

402

Továbbra is folyamatos és biztosított hazánkban az élelmiszer-ellátás, emiatt nincs ok aggodalomra. Többek között erről beszélt az operatív törzs mai tájékoztatóján az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A betegek számát, valamint a kórházi kezelésre szorulók arányát dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette, míg Kiss Róbert rendőr alezredes a szükséges intézkedések tapasztalatait osztotta meg – írja az ozd.hu.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet hatására főként az első hetekben tapasztalhattunk városunkban pánikszerű vásárlási rohamot. Már akkor több szakember felhívta a figyelmet arra, hogy nincs szükség felhalmozásra. Az operatív törzs tájékoztatóján az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár is megerősítette, hogy az ország élelmiszer-ellátása továbbra is folyamatos és biztosított. Zsigó Róbert hozzátette: a Nébih ellenőrei a vállalkozásokat tanácsokkal próbálják segíteni, nem a bírságolás az elsődleges cél. De elővigyázatosságra a vásárlók oldaláról is szükség van.

„Fontos azt is tudni, hogy az élelmiszer-biztonság nem ér véget az üzletekben. Sőt, a statisztikák alapján sokkal inkább a háztartásokban válik sérülékennyé. Éppen ezért a Nébih koronavírus aloldalán a fogyasztók, vásárlók is hasznos, kifejezetten nekik szóló tájékoztatót, információt találnak” – mondta Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Az országos tisztifőorvos szerint elsősorban a zárt közösségekben, így idősotthonokban és kórházi osztályokon van nagyobb számú fertőzött. Dr. Müller Cecília bízik abban, hogy hazánk elkerülheti az exponenciális betegszám-növekedést.

„Továbbra is Budapest és Pest megye játszik kiemelt szerepet, hiszen a fertőzötteknek több mint kétharmada itt található. De ezzel egy időben nő a fertőződések száma más megyékben is. Viszonylag magasabb a szám Fejér megyében, valamint a határ menti megyékben is kicsivel magasabb az arány” – emelte ki dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A tisztifőorvos kiemelte, továbbra is oda kell figyelni a higiéniára, és betartani a korlátozó intézkedéseket. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról, intézkedésekről már Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt.

„Az első és legfontosabb, ha a lakóhelyét és tartózkodási helyét, illetve a magánlakást nem a kormányrendeletben meghatározott indokkal hagyja el, illetve az állampolgár megszegi a meghatározott távolságra vonatkozó egészségvédelmi szabályokat. Ez a két legjelentősebb szabályszegő magatartás, amellyel kapcsolatban munkatársaink intézkedtek” – fogalmazott Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Kiss Róbert hozzátette: számos büntetőeljárást is indítaniuk kellett, jellemzően rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés, csalás és járványügyi szabályszegés miatt.

forrás: ozd.hu

 

Hozzászólás