Home Hírek Mostantól fokozottan ellenőriznek a rendőrök

Mostantól fokozottan ellenőriznek a rendőrök

1022
Fotó: illusztráció / forrás: internet

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak az autósok. Az első negyedévben megyénkben 15, míg az ózdi járásban 12 százalékkal nőtt a könnyű és súlyos szintű személyi sérüléses balesetek száma. Ennek köszönhetően mind az országos, mind pedig a helyi rendőrség is közlekedésbiztonság-javító feladattervet határozott meg a jövőre nézve. Az egyenruhások többek közt civilnek tűnő autókkal fognak folyamatosan járőrözni városunkban is – írja az ozd.hu.

Egy ideje mind Európában, mind pedig Magyarországon az a közlekedési irányelv, hogy csökkenést mutasson a balesetek száma, és hogy senki ne haljon meg az utakon. A rendőrség statisztikai adatai szerint azonban ez nem így alakult ebben az évben. Bár a megyei számokat tekintve a halálos eredetű szerencsétlenségek száma csökkent, a könnyű és súlyos szintű személyi sérüléses balesetek 15 százalékkal nőttek. Ez a helyzet pedig városunkban és környékén sem jobb.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság illetékességi területén is nőtt az első negyedévben a balesetek száma. Január 1. és március 31. között 12 százalékos növekedést könyveltünk el. Igazából halálos balesetünk nem, viszont a könnyű sérüléses balesetek számában 100 százalékos növekedés volt. Ez egy olyan körülmény, amire úgy gondoltuk, hogy reagálnunk kell” – mondta a lapnak Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Ennek köszönhetően mind az országos, mind pedig a helyi rendőrség is közlekedésbiztonság-javító feladattervet határozott meg a jövőre nézve. Eszerint az adatok alapos értékelése és elemzése alapján több pontot is meghatároztak. Mivel a felmérések azt támasztják alá, hogy a baleseteket főként az ittas vezetők okozzák, így nagy hangsúlyt fektetnek ennek visszaszorítására is. Ezért heti egyszer hat-nyolc órában ittas ellenőrzéseket végeznek majd. Emellett a statisztika szerint továbbra is a személyautók okozzák a baleseteket, így ebben a körben rendszeres leállításos ellenőrzéseket hajtanak végre az ózdi kapitányság illetékességi területén. A bemért gyorshajtókat pedig megpróbálják a jogsértés után azonnal megállítani, és helyszínen kiszabni a szankciót, ezzel is személyesebbé téve azt.

Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai mostantól civilnek tűnő járművekkel is folyamatosan járőrözni fognak. Fokozottan figyelik a leginkább balesetveszélyes helyzeteket, ilyen például a gyorshajtás, az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása, a kanyarodási szabályok és követési távolság be nem tartása, illetve a vezetők gyalogosokkal szembeni magatartása is. Amennyiben pedig jogsértést tapasztalnak, azonnal intézkednek a járművezetővel szemben.

Az Ózdi Rendőrkapitányság a jövőben több összehangolt ellenőrzést is tart majd a fő közlekedési útvonalakon a szomszéd kapitányságokkal közreműködve. Emellett fontosnak tartják azt is, hogy időnként tájékoztassák a közlekedőket a tapasztalatokról. Ezért preventív jelleggel folyamatosan tájékoztatják majd a sajtón keresztül az embereket egy egészen pontos, kiértékelt statisztikával, melynek célja, hogy sokkal inkább tudatos közlekedőkké váljanak.

forrás: ozd.hu

 

Hozzászólás