Home Hírek Újra látogathatóak az idősotthonok

Újra látogathatóak az idősotthonok

629

Korlátozottan, és a legfontosabb óvintézkedések betartásával, de mától már Ózdon is látogathatóak a szociális intézmények lakói. Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény vezetői kidolgozták a szabályzatot, így telefonos bejelentkezés után már beléphetnek az intézmények területére a hozzátartozók – írja az ozd.hu.

Alig egy hete az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény Szent István úti egységénél úgynevezett integető napot tartottak, de a látogatók még csak a kerítés túloldaláról találkozhattak hozzátartozóikkal. A járvány miatt bemenniük nem lehetett. Az országos tisztifőorvos viszont azóta enyhített a korlátozásokon, vagyis részlegesen feloldotta a szociális intézményekre vonatkozó látogatási tilalmat.

„A látogatás lehetőségét a szociális intézményekben is biztosítani kell. Ez a teljes vertikumra kiterjed, tehát nemcsak az idősotthonokról beszélek, hanem valamennyi szociális ellátási formát érinti ez a tegnap általam kiadott rendelkezés” – mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Minden intézménynek, így az ÓTSZEGYII vezetésének is látogatási szabályzatot kellett létrehoznia. Mivel ez már elkészült, mától látogathatók az intézményegységek, igaz, időben is csak korlátozottan. Délelőtt tíz órától tizenegyig, délután pedig háromtól ötig van erre lehetőség. Csak egészséges személyek mehetnek be, és a karanténban lévő gondozottak nem látogathatók. A hozzátartozóknak, ismerősöknek számos óvintézkedést is be kell tartaniuk. Az egyik ezek közül a telefonos bejelentkezés.

„Ha hozzátartozók, családtagok, rokonok, ismerősök jönnek látogatni a lakóhoz, előre be kell jelentkezni az intézmény telefonszámán, hiszen korlátozunk kell az egy időben az otthonban tartózkodó látogatók számát. Ez úgy alakul, hogy a Szent István úti egységben egy időben húsz hozzátartozó, látogató tartózkodhat, a Szabolcs közi, illetve a Bulcsú úti egységben pedig 15-15 hozzátartozó tartózkodhat az intézményben egy időben. Tehát előre be kell jelentkezni ahhoz, hogy ne forduljon elő, hogy valakit el kelljen küldenünk” – nyilatkozta a lapnak Bányai Zsuzsanna, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

Az intézmény területére belépőknek kötelező a szájmaszk, ezt mindenkinek magával kell vinnie, mert a helyszínen csak korlátozott számban tudnak biztosítani. Szintén elengedhetetlen a kihelyezett kézfertőtlenítő használata, és a kétméteres védőtávolság betartása. A látogatásokat lehetőség szerint az udvaron kell lebonyolítani, de ha ezt az idő, vagy az ellátott egészségi állapota nem engedi, akkor az épületben is megoldható. Elsősorban a társalgóban, ahol egy lakó két vendéget fogadhat. A lakószobába csak egy fő léphet be. A látogatás maximális időtartama 15 perc. Eddig csomagot sem lehetett átadni, mostantól kéthetente, csütörtökönként erre is van lehetőség. Azt azonban fertőtlenítik és két napra elkülönítik, ezért romlandó élelmiszerek nem kerülhetnek bele. A részletes szabályzat megtalálható az intézmények bejáratánál és az ozd.hu városi honlapon.

forrás: ozd.hu

Hozzászólás