Home Hírek 500 ember bére került veszélybe Ózdon – megoldották!

500 ember bére került veszélybe Ózdon – megoldották!

804

A napokban több forrásból is az ózdi óvónők elvándorlásáról lehetett hallani. Információink alapján 6 óvodai dolgozó keresett a város melletti településeken munkát. Ők nem tudták megvárni a 4 hónapos bércsökkentés végét. Szeptembertől újra teljes munkaidőben, teljes, sőt megemelt bérért dolgoznak az ózdi óvónők.

A csökkentés okait kutatva Ózd város polgármesterének bejegyzésére akadtunk, aki az alábbiakkal magyarázza a szükséges intézkedéseket.

“Tudják Önök, hogy ezek nélkül az átcsoportosítások nélkül MIND AZ 518 önkormányzati dolgozó bér nélkül maradt volna NOVEMBER és DECEMBER hónapban?”

518 önkormányzati dolgozó bére került volna veszélybe az év utolsó két hónapjában, a válság okozta költségvetési hiány miatt, ha nem lép időben az önkormányzat. Lépett!

“Amint megjelent a több mint 400 milliós hiány, nem várhattunk, stabilizálni kellett a költségvetést mielőbb, hogy év végéig mindenkit tudjunk foglalkoztatni! Az óvónők munkaidő csökkentése, amiről most mindenki beszél is egy ilyen tétel a stabilizálás oldalán, emellett sok más terület is hozott áldozatot a kiszámítható jövő érdekében. Szívből sajnálok mindenkit, akit negatívan érintett, de az állások megmaradtak, a csökkentésből pedig mi is kivettük a részünket. Azt azonban sokkal jobban sajnálnám, ha novemberben és decemberben bér nélkül maradt volna több mint 500 ózdi ember! El tudják képzelni akkor mennyien vándoroltak volna el, és hogyan omlott volna össze az egész önkormányzat?

Külső segítségre mi nem számíthatunk, megoldottuk, május végére készen volt. Segítséget nem, csak támadást kaptunk, tudom, vannak, akinek az lett volna az érdeke, ha nem csinálunk semmit és év végén ünnepelhették volna az önkormányzat csődjét. Ezt nem engedhettem meg!”

Egy könnyen érthető családi példával illusztrálja a polgármester mi történik a Városházán:

“ha végletekig kiszámolt fizetésből él egy nagy családdal, mit tud tenni, ha hirtelen kiesik a bevételeinek egy jelentős része! Valószínűleg nem fog a családnak mindent megvenni úgy, mint azelőtt, de így legalább életben maradnak!”

A költségvetési stabilitás megteremtésének részleteit az alábbi kép mutatja be

Hozzászólás