Home Hírek Újra megöletné a kutyákat Ózdon a Fidesz?

Újra megöletné a kutyákat Ózdon a Fidesz?

1390

Ez szűrhető le Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP ózdi frakcióvezetőjének január 12-én írt Facebook posztjából, amelyben a város vezetőit vonja felelősségre a kóbor kutyák jelenléte miatt. Csuzdát kicsit sem zavarja, hogy önkormányzati képviselőként ő maga is a város vezetői közé tartozik, de ebbe most ne is menjünk bele.

2010-2014 között a fideszes Fürjes Pál polgármester vezetése alatt az abszolút fideszes többségű önkormányzat nagyon egyszerűen oldotta meg a kóbor ebek számának csökkentését, minden gond nélkül elaltatták, azaz megölték az útban lévő állatokat.

Ezzel szemben a 2014-ben jobbikos színekben nyert Janiczak Dávid vezette önkormányzat első lépéseinek egyike volt, hogy kötelező feladatává tette az állatvédelmet, ezzel egyetemben megszüntette a kutyák altatását Ózd városában. A korábbi Hétes telep mellett fekvő, méltatlan körülményeket biztosító, 14 férőhelyes sintértelepet megszüntették, helyette egy modern állategészségügyi telepet építtetett 40 férőhellyel, amely szükség esetén tovább bővíthető.

A kóbor kutyák jelenléte a településeken országos jelenség, nem egyedi probléma. Éppen ezért a kormány a korábbi 15.000 Ft-ról 75.000 Ft-ra emelte az állatvédelmi bírság alapösszegét január 7-től, amely a különböző szorzókat figyelembe véve akár 300.000 Ft-ra is emelkedhet. Persze büntetni csak azokat lehet, akikről kiderül, hogy tulajdonosai az elkóborolt állatoknak, azonban a kóbor kutyák többsége nem rendelkezik transzponderrel, hétköznapi nevén chip-el. Így azok járhatnak rosszul, akiknek véletlenül kiszökik a kutyája a portáról, és a chip alapján beazonosítható a gazdája. Amint látjuk, a kormány is csak látszatintézkedéseket hoz a probléma kezelésére, a hozzáértők szerint a lehetséges megoldás nem a büntetésen, hanem a szemléletformáláson alapul.

Ózdon a városvezetés foglalkozik a problémával, a képviselő testület 2020 februárjában elfogadott egy ebrendészeti stratégiát, amely többek között állatvédelmi őrszolgálat felállítását és ivartalanítási akciót is tartalmaz, azonban a coronavírus okozta helyzet átírta ezt a tervet is, ezért tolódik annak megvalósítása. Ezt jól tudja Csuzda úr is, ennek ellenére hangulatkeltő posztjában egy személyben a város vezetését teszi felelőssé a hosszú évek során kialakult helyzet miatt.

Külön érdekesség Obbágy Csaba, a Fidesz-KDNP listán bejutott képviselőjének kommentje a poszt alatt, amelyben ráerősít a frakcióvezető számonkérésére. Obbágy korábban alpolgármestere volt a városnak, aki egy lépést nem tett annak érdekében, hogy Ózd városában csökkenjen a kóbor kutyák száma. Még érdekesebb, hogy ő az igazgatója annak a Sajóvárkonyi Általános Iskolának, amely környékén a legtöbb kóbor eb látható a település összességét tekintve. Pedagógusként felelőssége lenne a diákok és azok szüleinek szemléletformálásában, megfelelő oktatással mindez elérhető is lenne, de az igazgató inkább a közösségi oldalon osztja az észt.

Látványos eredmény még nem várható a kóbor kutyák számát tekintve mindaddig, amíg a kormány által kivéreztetett ellenzéki településen az okozhat problémát, hogy egyáltalán tankolni tudja az egyetlen ebrendész szolgálati járművét, és fenntartsa az intézményeinek működését. Mindenesetre továbbra sem lehet opció a kutyák leölése Ózd városában, bármennyire is erőltetnék ezt néhányan. Bízzunk abban, hogy mielőbb helyreáll a rend, és az ügyek haladtával a kritikusoknak is egyre kevesebb olyan témája akad, amely még megoldásra vár!

Hozzászólás