Home Hírek Jó tanácsok a tűz ellen: Most baljós a hamvadó cigaretta vég…

Jó tanácsok a tűz ellen: Most baljós a hamvadó cigaretta vég…

2408
A firefighter with the Gabilan Camp crew hoses down hot spots during a controlled burn to fight the King Fire on Monday, Sept. 22, 2014, near Placerville, Calif. Crews scrambled Monday to extend control lines around a massive Northern California wildfire threatening thousands of homes as they braced for strong, erratic winds similar to when the blaze doubled in size a week ago. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Jó tanácsok a tűz ellen: Most baljós a hamvadó cigaretta vég…

Az elmúlt néhány napban megyénkben megnövekedett a szabadtéri tüzesetek száma. Tegnap összesen tizenöt alkalommal kellett vonulniuk a tűzoltóknak szabadtéri tűzesetekhez. A statisztikák azt mutatják, hogy az esetek többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza, ezért a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Területi Tűzmegelőzési Bizottság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

A szabadtéri és erdőtüzek kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás ideális feltételeket teremt a tüzek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a földművelésügyi miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

A szabadterületi tüzek megakadályozására vonatkozó általános előírás, hogy a terület tulajdonosa, használója köteles a területet éghető anyagtól, száraz növényzettől mentesen tartani. A belterületi hulladékégetés – amennyiben más jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik – tilos! Kerti zöldhulladék égetésre csak ott van lehetőség, ahol ezt önkormányzati rendelet megengedi.

A kirándulóknak fontos tudnia, hogy csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet, amennyiben nincs tűzgyújtási tilalom elrendelve! Ha befejezték a szabadtéri sütés-főzést, vagy a kerti hulladék égetését, akkor a tüzet minden esetben oltsák el vízzel és takarják le földdel. Az égetésnél mindig legyen a közelben kerti szerszám a szél által elfújt avar összeszedésére, illetve ha van kerti locsolóeszköz, szükség esetén azt is használják. A dohányzók pedig minden esetben oltsák el az égő cigarettacsikket, mert az is könnyen tüzet okozhat.

Forrás: BM Katasztrófavédelem BAZ Megye

Hozzászólás