5 étel, amely leszámol az ízületi gyulladással
1. Az omega-3 zsírsav és a gyulladáscsökkentés
Az omega - 3 zsírsavak csökkentik a gyulladást, ezért is érdemes rendszeresen halat enni, hiszen mindenféle hal, gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak. Sajnos, hazánkban csak kevés hal fogy éves szinten, pedig táplálkozási szakértők szerint is, hetente legalább egy alkalommal lenne szükséges halat fogyasztani.
2. A növényi olajok is hasznosak lehetnek
Növényi olajok közül, nagyon hasznos lehet a szervezet számára az olívaolaj, hiszen nem csak a szív-és érrendszer, hanem az ízületek egészségét is biztosítja. Hatása olyan, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereknek és még mellékhatásokkal sem kell számolnunk, akkor sem, ha rendszeresen fogyasztjuk azokat.
3. A cseresznye antociánjai
A cseresznyében található antociánok is remek gyulladáscsökkentők. Természetesen, nem csak a cseresznye, hanem sok más gyümölcs is tartalmazza ezt a hasznos gyulladáscsökkentő anyagot, mint például a szeder, az áfonya, az eper és a málna is.
4. Ki ne szeretné a banánt?
A banán nagyon sok olyan értékes tápanyagot tartalmaz, amely nagyon hasznos lehet akkor, ha valaki ízületi gyulladásban szenved. A banán gazdag folátban, B6-vitaminban és C-vitaminban, amely vitaminoknak nagy szerepe van az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentésében.
5. Miért együnk brokkolit?
A brokkoli nem csak C-vitamint tartalmaz, amely köztudottan csökkenti a gyulladást, hanem szulforafán nevű vegyületben is gazdag. A kutatások azt igazolják, hogy a szulforafán segíthet az ízületi gyulladás progressziójának a csökkentésében. A brokkoli emellett kalciumban is gazdag, amely a csontok egészségének egyik alapköve. Az egészséges ízületekhez, egészséges csontok is szükségesek.