Home Hírek Jobbikos nyílt levél Riz Gáborhoz a farkaslyuki bányával kapcsolatban

Jobbikos nyílt levél Riz Gáborhoz a farkaslyuki bányával kapcsolatban

3830

Hol van az a sok beígért munkahely, mellyel rengeteg embernek adtak reményt 2011-ben?

Kemény nyílt levéllel megy neki a Jobbik jelöltje és alpolgármestere Farkas P. Barnabás Riz Gábornak.

A téma a farkaslyuki bánya. Íme a levél

Nyílt levél Riz Gábor országgyűlési képviselőnek

Tisztelt Riz Gábor képviselő úr!

2011 novemberében nagy ünnepség keretén belül „újranyitottak” a farkaslyuki bányát. Nevezzük így, bár mindannyian tudjuk, hogy ez minden volt, csak nem bányanyitás. Most 2018-at írunk, a beígért munkahelyekből semmit nem tapasztalunk…

Ön az első perctől fogva azzal kampányolt és ígérgetett, hogy Farkaslyukon ismét „beindul” a bánya, lesznek munkahelyek. A Népszava 2012. július 27-én megjelent írásában az alábbiak voltak olvashatók, így ködösített Képviselő úr: „Riz Gábor, Ózd parlamenti képviselője és a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Önkormányzat fideszes alelnöke beszélt az esetleges, Farkaslyukat érintőpotenciális befektetőről. Elmondta, hogy nemrégiben kínai üzletemberek jártak Ózdon és a térség szénvagyonáról érdeklődtek. Riz szerint jól látható, hogy a kínaiak szeretnék a pénzüket olyan befektetésben tudni, amely megtérül és eredménnyel kecsegtet. Az egyik ilyen potens hely lehet Farkaslyuk. Arra a kérdésre, hogy a kínaiak esetleg beszállnának-e a farkaslyuki bányaprojektbe Molnár György vállalkozó mellé tőkésként, Riz Gábor kijelentette, semmi nem lehetetlen. Megfelelő érdeklődés és üzleti szándék esetén e területen is lehet együttműködés, de előbb “menjünk át a hídon”, és ha átértünk, akkor megbeszéljük a továbbiakat.”

Népszava cikke: http://nepszava.hu/articles/article.php?id=572387#null

Képviselő úr, hová lettek, hol vannak a kínai befektetők? Ezek szerint nem mentek át a hídon?

  1. január 18-án a Heves Megyei Hírportálon azonban már japán technológiáról beszélt: „Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője szívügyének tartja a bányát, őt is megkérdeztük. Elmondta, a négy éve született Nemzeti Energiastratégia fontos szerepet szán a szénnek, a környezetbarát módon történő hasznosításával. Magyarországon a szén hasznosítása ügyében három térségben jött létre szénklaszter, az egyik Észak-Magyarországon. Ezek tagjai önkormányzatok, felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és állami háttérintézmények.

– Év végéig kell elkészíteni azt az előkészítő anyagot, amely alapján a kormány felelős döntést hozhat a szén jövőjével kapcsolatban. Erre tavaly 100 millió, idén 250 millió forintot különítettek el. Ebben szerepe van Farkaslyuknak is – tudatta Riz Gábor.”

Képviselő úr! Ebben szerepet kapnak a klaszterek, figyelembe veszik az érintett térségek érdekeit?

Mint mondta, a farkaslyuki bánya elsősorban tanbányaként jöhet szóba, támogatva a középfokú bányászképzést, a még meglévő szaktudás átadását, a gyakorlat megszerzését. A tervezett farkaslyuki bányatelek kutatási szakasza jelenleg zárul, a környezetvédelmi engedélyezésről semmit nem tudunk, amik alapján a bányatelken az üzemi terv elfogadásával lehet megkezdeni a működést. Kérdés, hol a gazdaságossági szint, mi az az energiaár, s az a technológia, amely mellett kifizetődő a szénvagyon kitermelése. Az elmúlt három évben a japán és magyar kormányközi egyezményen alapulva elkészült az a sok száz oldalas tanulmány, amely a japán tisztaszén technológia hazai adaptációs lehetőségét vizsgálja.

– A megyei önkormányzat belépett az Európai „Szén Kerekasztal” szakmai szervezetbe, amely fontos lobbiszervezetként segíti az európai szén- és energiaipar európai szintű együttműködését. Az elmúlt években a borsodi térségben Felsőnyárádon – az ottani szénvagyonra alapozva – a Miskolci Egyetemmel közösen már készül az elsősorban kutatási célú tiszta szén üzem, amely eredményeinek figyelembevételével lehet bővíteni a hazai felhasználás lehetőségeit. Az új eljárások elsősorban a nem hagyományos erőművi, hanem a környezetet nem terhelő „tiszta technológiákat” dolgozzák ki.

Ön szerint a farkaslyuki tanbánya létrehozására azért is szükség van, hogy a Miskolci Egyetem bányász szakos hallgatói megismerhessék a mélyművelésű bányatechnológiákat. A kormány fontos döntés előtt áll: új technológiák bevezetése és a hazai energiabiztonság megteremtése mellett egy nagy múlttal rendelkező munkakultúra megtartását is biztosíthatja.”

Heol cikke: https://www.heol.hu/heves/gazdasag-heves/mar-tervezik-a-banyanyitast-703606/

Képviselő úr!

Hol tartunk most?

Hol vannak az egykori vájártanulók, jelenleg van e vájártanuló oktatás térségünkben (az elmúlt évben a képzés meg lett hirdetve!), dolgoznak-e a farkaslyuki bányában, hol vannak a Miskolci Egyetem bányász szakos hallgatói, akik a farkaslyuki tanbányában megismerhetik a mélyművelésű bányatechnológiát?

Az Ózdi Szénbányák Zrt. jelenleg Nyugat-Borsodi Szénbányák Zrt. néven van jegyezve, hol tart a munkálatokkal?  A kutatás és a zárójelentés leadása az elmúlt év végén volt esedékes.

Hol van az a sok beígért munkahely, mellyel rengeteg embernek adtak reményt 2011-ben?

Vagy csak én nem látom?  Látom viszont, hogy néz ki a Gyürky Gyula – táró bejárata. Ráccsal igaz le van zárva, de ahogy a képeken látható egy vékonyabb testalkatú felnőtt, vagy gyermek simán be tud mászni. A rács mögött egy „ajtószerűség” látható, ami nyitva van, bárki bemehet rajta a bányába, ha a rácson átjutott. Szerencse és a közösség figyelme miatt eddig baleset még nem történt, mert a bányavállalkozó nem nagyon foglalkozik a biztonság megteremtésével. Egy korábbi bányász dolgozótól tudjuk, hogy időnként a szén-dioxid feldúsul, ekkor nekik is ki kellett jönni. Most bárki bemehet, sőt az is köztudott, hogy a közeli függőaknáig is eljuthatnak a kéretlen látogatók, ami életveszélyes.

Képviselő úr!

Ön ezt jónak, a szigorú előírásoknak megfelelőnek tartja? Tudom, nem az ön feladata a bányával kapcsolatos szigorú rendszabályok betartatása, de ha már évek óta kampányolt amellett, hogy Farkaslyukon ismét beinduljon a bányászkodás, akkor ezekre az épp aprónak nem nevezhető dolgokra is figyelni kellene. Javasolnék egy bejárást a táró környékén!

Vagy már el van felejtve, nem lényeges a bánya, nem lényegesek a beígért munkahelyek és támogatások?

Farkas Péter Barnabás , B.A.Z. megye 03. sz választókerület képviselő-jelöltje

 

Hozzászólás