Home Hírek Beadta a derekát a kormány – mégis adnak 30 milliárdot börtönépítésre

Beadta a derekát a kormány – mégis adnak 30 milliárdot börtönépítésre

1473

Harmincmilliárd forintot bocsát a kormány a Belügyminisztérium (BM) rendelkezésére, hogy abból még idén megszüntessék a börtönök 100 százalék fölötti telítettségét – közölte az MTI szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A strasbourgi emberi jogi bíróság 2015-ben kötelezte a magyar államot a börtönzsúfoltság enyhítésére.

A kormány még abban az évben nyolc új börtön építését ígérte, Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon, ezen beruházásokat – kormányrendeletben – nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá is nyilvánították.

Az építésekből azonban egyik sem valósult meg, új intézetet csak Kiskunhalason adtak át, ott menekülttáborból átalakítottak ki börtönt.

A mostani pénzből akár ideiglenes büntetés-végrehajtási intézmények is létrehozhatók – mondta Gulyás Gergely, aki azt is közölte, hogy a mobilbörtön fogalma Magyarországon kívül is ismert. Részben ezekkel kell megoldani, hogy a jelenleg 115 százalékos telítettség lecsökkenjen.

Egyébként az Országgyűlés a héten elfogadta azt a törvényt, amely átmenetileg felfüggeszti az elítélteknek a kártérítések kifizetését. A jogszabály rögzíti, az igazságügyi tárcának előterjesztést kell tennie azzal kapcsolatban, hogy ha kártérítést kell fizetni, akkor azt az áldozatok kaphassák meg.

forrás: MTI, 444.hu, napi.hu

Hozzászólás