Home Hírek A honfoglaló magyarok életét ismerték meg a diákok

A honfoglaló magyarok életét ismerték meg a diákok

595

A honfoglaló magyarok életével, szokásaival ismerkedtek a II. János Pál Katolikus Általános Iskola diákjai az Ózdi Muzeális Gyűjteményben. Megtudhatták többek között, hogy milyen ruhákat hordtak, hogyan harcoltak, milyen ételeket ettek. A tanulók már visszajáró vendégei az intézménynek, amelynek falai között értékes tudásra tehetnek szert az ilyen alkalmakon – írja az ozd.hu.

Honfoglaló őseinkről sok emlék maradt fenn, így gazdag az a tudástár, amelyből gazdálkodhatunk. Az iskolában sok mindent megtanulunk róla, azonban ott általában az elméleti oktatás kerül előtérbe. Az Ózdi Muzeális Gyűjteményben viszont a diákok  Darvayné Vincze Tímea jóvoltából láthatják is azoknak a tárgyaknak a másolatait, amelyeket a korabeli magyarok használtak. Kiderült például, hogy mivel harcoltak.

De ezen kívül szóba került az is, hogy milyen ételeket ettek harc közben, hogy milyen ruhákat hordtak, vagy hogy miként nézett ki az építmény, amiben éltek. Így például egy jelképes jurtát hoztak létre a földszinti fogadóteremben, amelynek volt küszöbe, és a közepén lábas. A program aztán a fenti múzeumpedagógiai teremben folytatódott.

„Úgy gondolom, hogy nagyon sokan olyan környezetből jönnek hozzánk, ahol nem divat, vagy nem szokás eljárni különféle művelődési intézményekbe, és ezért a magatartásforma, a magatartás-kultúra is fejlődik. Bekerülnek egy olyan helyzetbe, ahol viselkedni kell, másképp kell viselkedni, mint mondjuk az iskolában, másképp, mint otthon” – nyilatkozta Petákné Balyi Zsuzsanna, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola  intézményvezető-helyettese.

A diákok nem sokkal ez után tanulják majd a honfoglalást az iskolában, így azoknak az ötödikeseknek, akik részt vettek a foglalkozáson, már előnyük lesz a többiekkel szemben.

Ahogy minden alkalommal, úgy most sem maradt el a kézműveskedés, így a gyerekek kartonpapírból süveget készítettek a múzeumpedagógiai teremben. Miután mindenki megalkotta a sajátját, levonultak a földszintre, hogy körbeüljék a képzeletbeli tüzet.

forrás: ozd.hu

 

Hozzászólás