Home Hírek Egyre több kullanccsal találkozhatunk az erdőkben, városokban

Egyre több kullanccsal találkozhatunk az erdőkben, városokban

441

Egyre több kullanccsal találkozhatunk. Fontos, hogy nemcsak a füves területeken és az erdőkben, hanem a városokban is veszélynek vagyunk kitéve. A vérszívók ellen a szakértők szerint a legjobb védekezés a megelőzés. Emellett, ha mégis csípés áldozatai leszünk, fontos a tünetek figyelemmel kísérése és az élősködő szakszerű eltávolítása – írja az ozd.hu.

Az enyhe tél miatt már most, a szokásosnál hamarabb előbújtak a kullancsok. Ezek a vérszívók általában az árnyékos helyeket kedvelik, az erdő aljnövényzetében, a bozótosokban tartózkodnak a legszívesebben. A kullancsok fűről, gazról és bokrokról is ráakaszkodhatnak az ember testére. Emellett azonban manapság nemcsak ezeken a területeken kell elővigyázatosnak lenni, hanem a lakott területeken is.

„A kullancsveszély nem csak erdei és mezei veszélyt jelent, mivel a kullancsok már beköltöztek a városok kertjeibe, parkjaiba is. Ebből kifolyólag mindenki a saját maga területét, kertjét azzal tudja védeni, hogy minél gyakrabban nyír gyepet, hogy ne legyen dús az aljnövényzet, ahol jól érzik magukat a kullancsok, valamint a bokros, susnyás területeket kipucolják” – mondta dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke.

A kullancsok elleni legjobb védekezés a szakértők szerint a megelőzés. Érdemes figyelni a zárt öltözetre, ha ilyen helyekre megyünk, illetve időnként átnézni testünket. Magyarországon több mint negyven faj honos, ezeknek azonban csak a negyede támadja meg az embert vagy állatokat. Nem minden vérszívó terjeszt fertőző betegséget, amelyik azonban igen, az könnyen lehet veszélyes.

„Hangsúlyozni kell, hogy a kullancsok kétféle betegséget terjesztenek. Az egyik betegség hála istennek ritka, az agyvelőgyulladás, ami ritkán fordul elő. Ez sajnos halálos kimenetelű, veszélyes. A másik a Lyme-kór. Ezt a baktériumok okozzák, amelyek a kullancscsípés által jelennek meg. Enyhe tünetekkel kezdődik, lázzal, levertséggel, izomfájdalommal” – emelte ki dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Dr. Sahin Fawaz és a Magyar Kullancsszövetség elnöke is elmondta, hogy ha mégis kullancscsípés áldozatai leszünk, akkor fontos, hogy szakszerűen távolítsuk el. Ne próbálkozzunk semmilyen házi módszerrel. A gyógyszertárakban kapható kullancseltávolító kanál direkt erre a célra lett kifejlesztve, viszont ha ez sem működik, érdemes felkeresni háziorvosunkat.

forrás: ozd.hu

Hozzászólás