Home Hírek Március 16-a a helyi adók befizetésének határideje

Március 16-a a helyi adók befizetésének határideje

468

Március 16-a a helyi adók befizetésének határideje. Önkormányzati hatáskörbe tartozik az építmény, az iparűzési, illetve a gépjárműadó. Fontos információ, hogy aki nem tesz eleget időben fizetési kötelezettségének, annak késedelmi pótlékot számolnak fel. Az adóhatóság minden érintettnek adószámla-kivonatot küld még az esedékesség előtt, amely tartalmazza többek közt az esetleges hátralék összegét is – írja az ozd.hu.

A jogszabály szerint 2020. március 16-a az önkormányzati hatáskörbe tartozó helyi adók, mint az építmény, iparűzési, valamint az adómértéket nem váltó – új határozattal nem rendelkező – gépjárműadó első részletének befizetési határideje. Az adóhatóság a fizetési kötelezettség teljesítése érdekében minden érintettnek előre megküldte az adószámla kivonatát, amely az aktuális összegen kívül mást is tartalmaz.

„Az adószámla kivonatokról tudni kell, hogy nemcsak a március 15-én esedékes fizetendő adókat tartalmazzák, hanem azon adózóknak, akik a tavalyi évben elmulasztották valamelyik adójuknak a teljesítését, azoknak hátralékként jelentkezik azonnali fizetési határidővel a tartozás, és az esetleges késedelmi pótlékot is tartalmazzák az egyenlegértesítők” – mondta a lapnak Kormos Zoltánné, az Önkormányzati Adóhatóság adócsoport-vezetője.

A helyi adók tekintetében változás tavaly óta egyébként nem történt. A fizetést az adózó belföldi számlájáról utalhatja át. Akik pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezettek, azoknak mellékelték a befizetéshez szükséges készpénz-átutalási megbízásokat. Az önkormányzati adóhatóság felhívásában a gépjárműadó kapcsán is több információ szerepel.

Az E-önkormányzat portálon lehetőség van megtekinteni az adózással kapcsolatos adatokat, így többek között a folyószámla aktuális állapotát is. Akinek az adószámlája túlfizetést mutat és nincs tartozása, valamint bevallási kötelezettségének is eleget tett, írásban rendelkezhet a túlfizetés visszatérítéséről. Amennyiben valaki ezt nem teszi meg, annak a szóban forgó összeget egy később esedékes adó kiegyenlítésére számolják el. Fontos információ, hogy a késedelmi pótlékok mértéke a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összege, így érdemes időben rendezni befizetést.

forrás: ozd.hu

Hozzászólás